Christina Nyström Fahmi. Arkivbild: Karin Malmsten Sveriges Radio
Egypten

Hon har utegångsförbud efter klockan sju

7:43 min

Situationen i Egypten eskalerar. På plats i huvudstaden Kairo finns Christina Fahmi Nyström från lilla Marås utanför Gnosjö. Men hon är inte rädd.

Den 3 juli avsattes presidenten Muhammad Mursi, Muslimska Brödraskapet, av militären. Hans anhängare och militären har sedan mötts i upprepade konfrontationer som krävt hundratals dödsoffer.

Över 1000 människor uppges ha dödats sedan i onsdags i vad som börjat närma sig ett inbördeskrig.

Christina Fahmi Nyström från Marås utanför Gnosjö bor och jobbar en bit utanför Kairo, där hon hjälper till på en mödravårdsklinik för flyktingar.
– Av de flesta jag mött och pratat med så är det en liten del som stöttar Muslimska Brödraskapet, de flesta egyptier gör det inte.

Där familjen bor har de kunnat röra sig fritt men förra veckan, när Christina var på sitt jobb, fick de order om att stänga kliniken och åka hem.
– I torsdags var allt stängt, i fredags var det spänt i landet och det är utegångsförbud efter sju på kvällarna.

Men hon känner sig inte hotad utan vågar gå ut ensam på promenad, till exempel.
– Jag har inte sett våld och dödande med egna ögon, men följer vad som händer i medierna.

Christina Fahmi Nyström har bott i Egypten tidigare också och kom tillbaka i februari i år.
– Folket var besviket att det inte blivit som de tänkt sig, trots att man hade en demokratiskt vald president hade han satt sig över militär och högsta domstol och gjorde sig själv till en diktator värre än den de hade 2011.

Är det majoritetens uppfattning?
– Absolut.

Hur påverkas din vardag av utegångsförbudet?
– Vi slutar tidigare för att hinna hem i tid, jobbar en del hemifrån via internet och affärer och så stänger tidigare så att de som jobbar där ska hinna hem till sju och man kan inte röra sig så fritt, utan lyssnar på nyheterna om det pågår någon demonstration.

Men du är inte rädd?
– Nej, det är jag faktiskt inte, och jag har tänkt stanna här två år till.

Fotnot: Den tidigare presidenten i Egypten, Hosno Mubarak, störtades 2011 efter att ha varit president i nästan 30 år. Han dömdes till livstids fängelse, men förväntas släppas fri den här veckan. (Källa: Ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista