Arkivbild: Jonatan Nilsson/ Sveriges Radio
Jönköping

Seniorerna får eget hus 2014

Kommunen ska stå för lokalen, ideella föreningar för aktiviteterna. Tillsammans ska det bli ett Seniorernas Hus i Jönköping. Just nu är styrelsen för huset i Linköping för att hämta inspiration.

Styrelsen för Seniorernas hus i Jönköping med företrädare för olika pensionärsföreningar och politiker är just nu i Linköping för att få tips och ideer hur huset i framtiden kan bedrivas.
– Vi vill få tips för att kunna skapa det vi vill ha, säger det kristdemokratiska kommunalrådet och ordföranden i styrelsen Andreas Sturesson.

Under dagen har styrelsen för Seniorernas Hus besökt två olika former av seniorhus för att få inspiration och tips på hur en liknande verksamhet i Jönköping kan se ut när det väl drar igång.

– Utgångspunkten är att vi vill slå vakt om det ideella engagemanget och att aktivitet skapar hälsa. Vi hoppas att Seniorernas hus kan skapa mycket aktiviteter för en av de stora grupperna i vårt samhälle, säger Andreas Sturesson.

Alla beslut är fattade och nu återstår bara att se över lokalerna på Torpas seniorboende där man tänkt att bedriva verksamheten. Förhoppningen är att Seniorernas hus i Jönköping ska komma igång i början av nästa år.

– Grundkonceptet är att kommunen ska stå för lokaler och liknande men att det är den ideella föreningen som bestämmer vad verksamheten ska fyllas med. Och vi kan tänka oss att även föreningar som inte är pensionärsföreningar kan bedriva aktiviteter. Till exempel så kan studieförbund köra IT-utbildningar. Det viktiga är bara att aktiviteten riktar sig till målgruppen, säger Andreas Sturesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista