Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tommy Myllymäki. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Konsument

Myllymäki om matfusket: En samhällsfråga

Lunchgäst: "Jag betalar gärna om jag vet att jag får det jag beställer"
5:10 min

Vi svenskar lägger allt mer pengar på att äta ute på restaurang. Men vet du vad vad som egentligen ligger på din tallrik?

En ny bok avslöjar hur restaurangbranschen bedrar sina gäster med förfalskade menyer och dolda tillsatser. Författare är journalisten Mats-Eric Nilsson som ställde hela Mat-Sverige på ända för ett par år sedan med sin bok "Den hemlige kocken" om det okända fusket med maten vi äter.

Nu har han alltså skrivit ännu en avslöjande bok. "Saltad nota" berättar hur restaurangbranschen fuskar med halvfabrikat, tillsatser och industriella ingredienser som inte redovisas i menyerna.
– En del ingredienser som konsumenter lärt sig undvika i affärer får man istället på restauranger, säger Mats-Eric Nilsson.

Och bland lunchgäster i Jönköping i dag saknas inte reaktioner.
– Det är fruktansvärt dåligt, säger en av dem, Birgitta Bergqvist, om restaurangfusket.

Är det något du tänker på när du väljer restaurang?
– Ja, jag tar där jag tror de har bra kvalitet, jag går på känslan.

Två krögare i Jönköping som ofta är ute i media och diskuterar mat är Tommy Myllymäki och Anette "Kastrullhäxan" Edlund. Senaste debatten dem emellan handlade om en färdiglagad efterrätt som de var oeniga om.

Men den här gången, när det gäller halvfabrikat och tillsatser, är de tämligen eniga - man får det man betalar för.
– Marknaden är pressad, säger Anette Edlund.
– I många av livsmedlena i dag som man handlar finns det tillsatser redan från början; det kan vara en kryddblandning eller kycklingfilé och en del har nog ingen aning om vad de köper, säger Tommy Myllymäki.

Han tror att det hela är en samhällsfråga.
– Vart är det vi vill gå? Är vi beredda att betala mer för maten?

Anette Edlund säger att det handlar om vad man förväntar sig.
– Om du köper en pizza för 40 kronor kan du inte förvänta dig att det är skinka för 200 på den, utan då kanske det är något ihoplimmat.

hannes.evehag@sverigesradio.se
magnus.n.nilsson@sverigesradio.se

Exempel på matfusk

• Skagenröra gjord från grunden kan innebära att restaurangen rört ihop färdig industrimajonnäs med maskinskalade räkor.

• En ganska avancerad efterrätt som crème brûlée kan göras utan minsta krångel med en dessertbas.

• Osten är ofta en så kallad smältprodukt som i ytterst liten utsträckning består av någon mejeriprodukt.

• Cheddarosten på McDonalds smaksätts med aromämne, koloreras med två färgämnen och innehåller sammanlagt sju tillsatser.

Källa: Saltad nota (TT)

Tips till kroggästen

• Undvik restauranger med långa menyer. Risken för att maten tillagas av halvfabrikat ökar med antalet rätter.

• Tryckta menyer som sällan ändras är vanligtvis ett dåligt tecken. Bättre om dagens rätter finns på en svart tavla eller enkelt framställda dags- och veckomenyer.

• Utgå från det som just nu är i säsong. En meny som inte avspeglar rådande årstid bryr sig förmodligen inte särskilt mycket om råvarornas kvalitet.

• Beställ inte rätter med exklusiva ingredienser som säljs till ett påfallande lågt pris. Oxfilén på pizzan eller tryffelmajonnäsen till hamburgaren är ytterst sällan äkta vara.

• Fråga personalen om ursprung. Varifrån kommer pajen? Är brödet bakat här? Har ni gjort såsen själva?

Källa: Saltad nota (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".