Värnamo

Nya gymnasieelever möttes av dödshot

1:55 min

Arbetet mot mobbning på Finnvedens gymnasium hjälpte inte. När de nya eleverna kom till skolan i dag möttes de av banderoller och klotter med budskap som till exempel "Dö 97:or".

På ett ställe är det elever som går tredje året som signerat budskapet. Och läraren Charlotte Malmström reagerade starkt när hon såg det berättar hon för SVT:s Jönköpingsnytt. Hon gick raka vägen till elevernas klassrum och berättade att hon tänker polisanmäla dem.

Finnvedsgymnasiet har alltså arbetat aktivt för att få bort trakasserier från nollningen av nya elever. Ändå möttes nya elever av dödshot, enligt SVT.

Redan i går kväll var det ungdomar vid skolan och satte upp banderoller. Då upptäcktes de av vakter som skolan satt in efter erfarenheter från tidigare år. En polispatrull kom till platsen och motade bort ungdomarna och plockade ner banderoller. Men i dag fanns det alltså nya uppsatta.

– Riktigt dålig stil, säger gymnasiechef Bernt Ralfnert till P4 Jönköping.

Han hade hoppats att trakasserier vid skolstarten var ett minne blott, men var ändå beredd och hade personal på plats under natten mot skolstart. Bernt Ralfnert säger också att man vet vilka elever som ligger bakom dödsorden på banderoller och väggar och att man haft samtal med dem under dagen. Även deras föräldrar är meddelade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista