Claes Hansson. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Småhusbranschen vill ha nya låneregler

TMF Trähus: "Nyckeln för att bostadsbyggandet ska komma i gång"
1:41 min

Det råder inte längre fritt fall när det gäller produktionen av småhus. Kurvan har planat ut, men för att den ska stiga uppåt krävs det att det blir lättare att långa pengar till hus.

– Vi kommer att fortsätta prioritera den frågan, för det är nyckeln för att bostadsbyggandet ska komma i gång i Sverige, säger Claes Hansson, vd på Götenehus och ordförande i branschorganisationen TMF Trähus.

Det finns många trähusföretag i våra trakter, och samtliga brottas med problem eftersom det byggs för lite i Sverige. Det finns flera orsaker till det, bland annat lågkonjukturen men framför allt nya regler som gör det svårare att finansiera ett husköp.

Det så kallade bolånetaket innebär att den som vill köpa ett hus bara får låna 85 procent av vad huset kostar. Resten måste man finansiera själv.

TMF Trähus menar att reglerna är onödigt rigida och gör det svårt för många att köpa ett hus. Man vill se lättnader. Till exempel att köpare som har bra inkomster men inga sparade pengar att sätta i ett nytt hus, borde kunna få låna till en större del av köpeskillingen eller att bankerna får låna ut mer till nyproducerade hus.

Att underlätta finansiering av husköp är a och o för trähusbranschens framtid och Claes Hansson tänker fortsätta uppvakta regeringen för att få till stånd förändringar så att bostadsbyggandet ökar igen.
– Hela politiska fältet, forskare och branschföreträdare är eniga om att bostadsbyggandet måste upp i Sverige och då är vår slutsats att man måste lösa finansieringsfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".