1 av 2
Carl Svensson och John Svanström på dagcentret Magasinet är nöjda med att Pluspolare-kortet kommer till Vetlanda. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ann-Mari Forsberg kultursekreterare i Vetlanda kommun. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Klart för Pluspolare-kortet i Vetlanda

1:56 min

Konserter, idrottsevenemang och discon. Det är några exempel på vad funktionshindrade i Vetlanda kommer kunna gå på i större utsträckning framöver, tack vare det så kallade Pluspolare-kortet. Med det får en medföljande kompis till någon med en funktionsnedsättning nämligen fri entré.

Carl Svensson jobbar på dagcentret magasinet i Vetlanda och han kommer definitivt att ansöka om ett Pluspolarekort i höst.

– Det skulle vara lättare att komma in på idrottsevenemang till exempel. Det skulle vara jättebra, säger Carl.

Kortet ger honom rätt att ta med sig en vän på evenemang hos föreningar och arrangörer som godkänner detta. Samtliga föreningar har fått frågan från Vetlanda kommun om att vara med på detta och Ann-Mari Forsberg, som är kultursekreterare i Vetlanda kommun, tror på god respons.

 

"Vännen funkar som assistent"

– Det är "goodwill" att vara med i det här och därför tror vi att, utöver föreningslivet, även privata aktörer kommer med, för de har också fått frågan, säger hon.

Hos många arrangörer fungerar det redan så här i praktiken, dock främst för personliga assistenter, men Pluspolare-kortet har inte den begränsningen.

– Det kan vara en god vän också som gör det möjligt. Har man till exempel en synnedsättning så kommer man inte iväg och då kan det vara bästa vännen som följer med, likväl som en assistent, för vännen funkar som en assistent i det här sammanhanget, säger Ann-Mari Forsberg.

Vad hoppas ni att det här ska ge?

– Vi hoppas att människor i Vetlanda kommun ska kunna gå på olika typer av arrangemang som har med idrott och kultur att göra och därmed må bättre.

 

Start i höst

Pluspolare-kort finns sedan länge i Jönköpings kommun och sedan förra året i Värnamo kommun. Nu planerar också Aneby för att införa ett liknande system. I Vetlanda kommer man kunna ansöka om ett Pluspolare-kort redan i höst.

– Hade jag tillgång till det här kortet skulle jag gå på mycket biografer, opera- och teaterföreställningar och museum. Jag älskar verkligen konst, historia och poesi, säger John Svanström på dagcentret Magasinet i Vetlanda.

– Det skulle vara kul att ha med någon av mina kompisar för jag har mycket kompisar. Jag har 35 vänner som jag brukar umgås med!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista