Claes Lövgren, brandingenjör räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Räkningen från sotaren ska bli enklare att förstå

Börjar gälla från årsskiftet
1:45 min

Nu skall räkningen från sotaren bli betydligt lättare att förstå. Idag kan räkningen innehålla många olika poster och det är inte helt enkelt att begripa vad man betalar för. Men från årsskiftet skall det bli ändring på det för dom flesta i Jönköpings län.

– Vi ville ha en enklare taxa och vi har fått indikationer på att den gamla taxan inte varit rättvis, säger Claes Lövgren, brandingenjör på räddningstjänsten i Jönköping.

På vilket sätt har den gamla taxan varit komplicerad?

– Dels har det varit massa olika kostnader för olika typer av eldstäder som inte varit relevant i förhållande till hur svåra dom är att sota och sen att det var fler småposter, tillägg och grejer som vi har plockat bort nu.

Varje år sotas många tusen skorstenar i länet, en eller flera gånger. När räkningen sen kommer är det inte helt enkelt att förstå vad man betalar för. Det har funnits en massa olika tillägg.

Till exempel om sotaren använt stofftsug, om man sotat sidokanaler eller hur luckan är placerad. Dessutom har man betalt olika för olika eldstäder. Men nu skall det bli ändring på detta.

Börja gälla vid årskiftet

Enligt ett nytt förslag så skall räkningen bli enklare. I framtiden skall det bara finns några få poster - en inställelseavgift och en avgift för varje objekt som sotas.

Om allt går som tänkt, ska taxorna börja gälla från årsskiftet. Och dom kommuner som berörs är Jönköping, Habo, Mullsjö, Vetlanda, Vaggeryd, Eksjö, Nässjö, Värnamo och Gislaved.

Även om nu hanteringen blir enklare, så blir inte taxorna lägre.

– Vi har försökt att göra den neutral och det har vi nog lyckats med. Någon kan få lite dyrare och någon kan få lite dyrare men det är väldigt små skillnader. Men det blir framförallt enklare i hanteringen, säger Claes Lövgren.

Innebär det här att det kommer bli mindre klagomål?

– Det får vi hoppas. Vi har inte haft så mycket klagomål på taxan men förhoppningsvis blir det mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".