1 av 2
Foto: NASA/WWF
2 av 2
Eva Göransson. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Overshoot day

I dag tar jordens resurser slut

7:12 min

Just i dag, den 20 augusti, är jordens resurser för i år slut. Vi har helt enkelt konsumerat upp naturens budget redan nu.

Det återstår över fyra månader av 2013, men resurserna som skulle räckt hela året är redan slut. Den största orsaken till det är koldioxidutsläppen från fossila bränslen som planeten inte klarar av att absorbera. Skogarna och fiskbestånden krymper, färskvattenresurserna minskar och den biologiska mångfalden bryts ner.

Dagen kallas för Overshoot Day, Den ekologiska skuldens dag, och det är organisationen Global Footprint Network som samarbetar med Världsnaturfonden som står bakom uträkningen.

– Vi behöver hjälp, lite mer styrning uppifrån, lite svårare att ta oss fram på gatorna med bilen och lite lättare att kliva på cykeln, säger Eva Göransson som är Agenda 21-samordnare på Jönköpings kommun.

Hon tror att det "vaknar" några fler människor för varje dag.
– Och till slut borde ju den där människofloden välla fram.

Är det bra då att organisationer som Global Footprint Network och Världsnaturfonden räknar ut det här datumet år för år, så det blir uppmärksamhet kring det?
– Absolut, vi ska ju inte ge upp utan lyfta frågan, för det görs det ju för sällan. Att vi shoppar för lite och att ekonomi går dåligt pratar vi om varje dag men att vi använder för mycket av jorden, det pratar vi inte om riktigt varje dag.

Fotnot 1:
1987 inträffade Overshoot Day den 19 december.
2000 inträffade Overshoot Day den 1 november
2013 inträffade Overshoot Day den 20 augusti.
(källa: wwf.se)

Fotnot 2:
Agenda 21 är ett
handlingsprogram
för miljö och utveckling
antaget av FN 1992. (källa: agenda21.ax)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista