Nils Zadik, biträdande socialdirektör. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköping

Äldre styrs över till privat hemtjänst

1:44 min

Pensionärer som inte gör ett aktivt val har hittills fått hemtjänst från kommunen. Men nu ändras reglerna och det kan lika väl bli ett privat företag som kommer och hjälper den äldre.

Många äldre som vill ha hemtjänst i Jönköping kommer att få ett privat bolag som kommer och hjälper dem, trots att de inte själva valt det.

I dag får den som inte gör ett val, automatiskt hjälp från kommunens hemtjänst. Men nu ska det ändras och de nya kunderna ska fördelas mellan privata företag och kommunen.

Det är är helt fel, tycker Curt Ankarberg, ordförande för pensionärsorganisationen RPG.
– Klubbar de det här så känner jag att det var inte min linje, vi oroar oss på riktigt här alltså, att det kan bli jobbigt för kommunen med, på sikt.

I flera kommuner har frågan väckt protester från äldre och anhöriga och politiskt är den rena krutdurken.

Ändå går nu Jönköpings kommun samma väg. Den äldre som inte aktivt väljer vem som ska komma och hjälpa till med städning, duschning och så vidare hemma när man inte själv orkar längre, kan från och med 1 januari nästa år bli listad hos ett privat vårdbolag.

I dag får den som inte väljer, automatiskt kommunens hemtjänst, men de privata vårdföretagen har lobbat hårt för att ändra detta eftersom man inte få tillräckligt många kunder som det är nu.

Och nu har politikerna till slut gett med sig. I morgon väntas äldrenämnden klubba beslutet som innebär att alla nya kunder som inte gjort ett aktivt val från och med nästa år fördelas ut mellan privata bolag och kommunens hemtjänst. Sedan får man aktivt välja tillbaka om man inte är nöjd.

– De privata tycker att de är missgynnade i systemet, säger Nils Zadik är biträdande socialdirektör.

Trots att samtliga tillfrågade pensionärsorganisationer sagt nej till förändringen läggs ändå förslaget fram och i dag känner man sig överkörda av kommunen.
– Vi ska försöka fördröja eller stoppa förslaget, säger Curt Ankarberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista