1 av 2
Andreas Rootzén med sonen Johannes. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 2
AnnMarie Grennhag. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Jönköping

Föräldrar vill rädda Grästorpsskolan

1:58 min

Oron för skolnedläggningar berör inte bara landsbygden. På Grästorpsskolan i Jönköping är oron för att den ska stänga så stor att det startats ett föräldrauppror.

Ett föräldrauppror har startat på Grästorpsskolan i Jönköping lagom till skolstarten. Både personal och föräldrar är oroliga över att skolan ska läggas ner, när en ny ledningsorganisation införs och Grästorpsskolan blir en del av Råslätts rektorsområde vid årsskiftet.

– Jag tror inte det skulle fungera att ha ledare på en annan skola och låta barnen gå kvar här, då är det väl enklare att flytta på dem och ha alla samlade på ett och samma ställe, säger Matilda Torslund, mamma till en pojke i trean på Grästorpsskolan.

Och då är det barnen här som får flytta, tror du?
– Ja, det tror jag, det kan ju inte komma fler barn hit, så mycket plats finns det inte.

Rädda Grästorpsskolan. Så heter en Facebookgrupp som skapades efter ett föräldramöte i går kväll och som redan har över 100 medlemmar. Föräldrar och personal är oroliga över att deras skola ska läggas ner och att eleverna ska tvingas att flytta när grundskoleenheten på Grästorp blir en del av Råslätts rektorsområde.

Så blir nämligen fallet från och med årsskiftet, om det förslag till ny ledningsorganisation som barn- och utbildningsförvaltningen lagt fram röstas igenom i september.
– Det låter som om de planerar nedläggning av Grästorpsskolan, säger pappan Andreas Rootzén.

Oroliga föräldrar har också startat en samrådsgrupp, men någon anledning till oro finns inte, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, moderaten AnnMarie Grennhag.
– Vi har ett ökat elevunderlag, särskilt i centrum, så vi behöver alla skollokaler.

Men Andreas Rootzén tvivlar på kommunens löften.
– Man gör en liten förändring i taget och det ena ger det andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista