Anneli Hallberg är områdeschef för missbrukarvården i Jönköpings kommun. Foto: Robert Davidsson/Sveriges radio
Jönköping

Fokus på bostäder ska minska hemlösheten

1:31 min

Jönköpings kommun vill införa en ny modell för att minska hemlösheten. "Bostad först" går ut på att den hemlösa får ett boende innan personen tar itu med sina andra problem.

För att Bostad Först ska fungera behöver man få med sig fastighetsbolagen, enligt Anneli Hallberg som är områdeschef för missbrukarvården i Jönköpings kommun. Hon berättar att det är och har varit en svårighet att inte försörjningsstöd räknas som en stadigvarande inkomst.

– Men nu har det börjat luckras upp lite och vi vill fortsätta att arbeta på det. Får vi bara med oss fastighetsbolagen och får fram fler förstahandskontrakt kommer inte vi vara sena att gå på det tåget, säger Anneli Hallberg. 

Bostad Först är en modell där man som hemlös först får ett boende för att sedan kunna ta itu med sina andra problem. För den som exempelvis har drogproblem är tanken att en egen lägenhet är en förutsättning för att personen ska kunna ta itu med sina drogproblemen. I stället för att bli utkastad vid ett återfall får personen stödinsatser i sitt hem. 

Bostad Först har testats i flera kommuner, senast i Helsingborg där resultaten har slagit väl ut. 80 procent av de som har testat bor i dag kvar och har också kunnat ta itu med sina andra problem. 

Bostad Först-modellen skiljer sig kraftigt mot hur boendetrappan, den modell som vanligast används nu, är utformad. Där man arbetar sig uppåt i en boendetrappa för att till slut förtjäna ett förstahandskontrakt. En modell som inte lett till att hemlösheten minskat. 

Målet är att man ska kunna införa Bostad Först-modellen i kommunen i framtiden. 

– Det har varit med i vår vision hela tiden att man ska ha de basala behoven tillfredsställda innan man kan det andra, säger Anneli Hallberg.

Men hon påpekar att vissa kan ha behov av ett större skyddsnät. Därför är bredden inom missbrukarvården viktig. 

– Men det här med Bostad Först borde vara en självklarhet att det är en del av det övriga konceptet, säger Anneli Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista