Vetlanda

Inget glimrande bemötande på guldvaskning

"Kan ni se någon skylt där det står turistinformation?" Det svaret fick en familj som åkt 40 mil för att vaska guld i Ädelfors utanför Vetlanda.

Familjen hade missat att det kostade pengar att lära sig vaska guld i Ädelfors, och när de upptäckte det ville de ha andra förslag från ägaren på vad man kunde göra i närheten. Han gjorde då klart för dem att han inte hade betalt för att berätta om hur andra skulle tjäna pengar på turisterna i kommunen. Det här skriver familjen i ett mejl till Vetlanda kommun, och detta är inte det enda klagomålet som kommit in.

Det är Vetlanda kommun som arrenderar marken där guldvaskningsverksamheten pågår och turismchefen i Vetlanda, Christina Moths, säger till P4 Jönköping att flera besökare klagat på humöret hos föreståndaren och att sådant här bemötande inte är godtagbart från en av kommunens entreprenörer. Nu ska man gå till botten med detta och ett möte med ägaren till guldvaskningsverksamheten är inplanerat.

– Vi marknadsför detta stort och det måste fungera, säger Christina Moths.

Ägaren själv säger till P4 Jönköping att han håller med om att det inte är godtagbart att turister ska komma till Ädelfors och få dåligt bemötande, men att han jobbar med guldvaskningen sju dagar i veckan och att alla ibland har en dålig dag.

Maria Rymell
maria.rymell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista