Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
landsting

Bråk i landstinget om praktikplatser för unga

1:22 min

– Det har inte hänt någonting, säger landstingspolitikern Markus Eskdahl (S). Han går till hårt angrepp mot landstingsledningen, som han tycker varit slöa med utlovade praktikplatser för unga.

I våras gick landstinget i Jönköpings län ut och utlovade praktikplatser för arbetslösa ungdomar mellan 20 och 25 år.

Men snart fem månader efter beslutet har man tillsammans med Arbetsförmedlingen fortfarande inte fått igång praktikplatserna och nu får den borgerliga majoritetens, som styr ihop med Miljöpartiet, hård kritik.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att det inte har hänt mer. Rättare sagt har det ju inte hänt någonting. Jag skulle säga att det är lite slött, säger Markus Eskdahl som är Socialdemokraternas gruppledare

Syftet med att anordna praktikplatser för unga arbetslösa är att mota ungdomsarbetslösheten, men också för att säkra egna framtida rekryteringar och göra unga intresserade av vårdyrket. Men sedan dess har inte mycket hänt. När landstingsstyrelsen möttes i veckan fick majoriteten hård kritik från Socialdemokraterna för att ungdomspraktikplatserna ännu inte kommit igång.

– Jag har ju fått den bilden framlagd att det är Arbetsförmedlingen som inte gjort sin hemläxa. Vi tog beslutet i november på landstingsfullmäktige. Landstinget har haft möjlighet att under hela våren kunna göra någonting. Ambitionen var ju att vi skulle ha det här klart innan sommaren, säger Eskdahl till P4 Jönköping.

Håkan Jansson, moderat och ordförande i landstingsstyrelsen, erkänner att det tagit lång tid men lovar att det nu är på gång.

– Jag hävdar att vi inte varit slöa utan det har stötts på. Det är klart att allt skulle kunna ha gått snabbare men det tar tid för det ska anvisas och det har varit Arbetsförmedlingen som jobbat med det. Jag köper den förklaring vi har fått från vår personalavdelning, säger Håkan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista