1 av 2
Festivalgeneral Jojo Norell. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Kultur

Stadsfesten billigt kalas för Eksjö

1:52 min

Jönköping sköt till cirka en halv miljon kronor för en festival utan stjärnglans. Till Eksjö stadsfest står stjärnorna på rad. Ändå klarar sig Eksjö kommun undan med en tiondel av den summan.

Samtidigt som stjärnorna står på rad när det är dags för stadsfesten i Eksjö till helgen så kommer kommunen undan med ett blygsamt bidrag på 50 000 kronor. Det är mindre än en tiondel av vad Jönköpings skattebetalare fick skjuta till för en fest utan stjärnglans.

Förklaringen är inträde och mycket hjälp från näringslivet i Eksjö, säger festivalgeneralen Jojo Norell.

– Det är väldigt mycket företag i Eksjö som är med och supportar. Vissa lägger mer och vissa lägger mindre. Vissa lägger pengar och vissa kan vakta en grind. Vi har ju upp mot 400 funktionärer som hjälper till. Det är gemensamma krafter, alla i stan är med.

Även om många företag är med och sponsrar så drar man också in mycket pengar på biljetterna, som kostar från 595 kronor till 780 kronor.

I Eksjö kommer det att dyka upp artister som till exempel Darin, The Sounds, Petra Marklund, Yohio, Sven-Ingvars, KKV, Mikael Wiehe och många fler till helgen när det är dags för Eksjös stadsfest. Det har blivit en riktig musikfestival med inträde och allt.

Samtidigt kommer kommunen att klara sig billigt undan: Eksjö skjuter bara till 50 000 kronor.

Det är faktiskt bara en tiondel så mycket som Jönköpings kommun satsade på sin fest för någon vecka sedan. Notan för skattebetalarna slutade på över en halv miljon kronor, men i gengäld var det varken stjärnglans eller inträde.

Enligt Miljöpartiets kommunalråd Birgit Sivers var det viktigt att det skulle vara gratis för alla - men kommunen fick också kritik efteråt för att det inte var fler stora artister som dök upp.

I Eksjö är det alltså tvärt om, inträde - och stjärnparad. Centerpartistiska kommunalrådet Lennart Bogren tycker att kommunen får mycket för sina satsade kronor.

– Framför allt tycker jag vi har fått ett samarbetsklimat i Eksjö som är svårt att värdera i pengar. Det gör att det blir en folkfest, vi har kul helt enkelt. Om man ser vad vi får tillbaka i handel och restaurang och sådant så kan man bara räkna pengar - men hur värderar man en vi-anda, att folk trivs och mår bra? Det är väldigt svårt att värdera det i pengar, säger Lennart Bogren.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista