Arkivfoto: Joel Winqvist/Sveriges radio
Sjukvård

Onödiga utryckningar leder till ambulansbrist

1:52 min

Ambulanserna i Jönköpings län skickas allt oftare i onödan, det visar en ny utredning som landstinget har gjort. Antalet utryckningar där ambulansen får åka hem tom igen har mer än fördubblats på fem år.

Det här leder både till ambulansbrist och slöseri med skattepengar, konstaterar utredningen.

Nu kan moderata landstingsrådet Håkan Jansson tänka sig både att organisera om och skaka fram mer pengar.

– Vi upplever ju att vi har en förvaltning som är på tårna men det är inte säkert att vi ändå gör på rätt sätt och dom här tomkörningarna är något vi måste titta på, det är ju inte riktigt meningen, säger Håkan Jansson.

Ambulansutryckningarna har ökat explosionsartat, som vi berättat om tidigare. Mellan 2007 och 2012 blev det 50 procent fler utryckningar. Nu visar en färsk utredning att det främst är de onödiga transporterna som ökar, det vill säga när en ambulans skickas i onödan och får åka tom hem igen. Just den typen av onödiga uppdrag har ökat från 5 000 till 13 000 mellan 2007 och 2012. Det kan handla om att patienten inte behövde följa med, att uppdraget avbröts eller att patienten kunde behandlas på plats.

Orsaken, enligt utredarna, är att allt fler ringer till SOS Alarm, men även att SOS har blivit mer och mer benägna att skicka ambulans - särskilt efter det så kallade Emilfallet där en man dog sedan han vägrats en ambulans. Statistiken visar att många av uppdragen kan vara medicinskt omotiverade, skriver utredaren.

Att ambulansen skickas så ofta i onödan får stora konsekvenser. Personalen går på knäna, skattepengar slösas i onödan och det är allt oftare ambulansbrist och patienter som verkligen behöver hjälp får vänta.

Utredningen slår också hål på myten att de främst är de yngre i samhället som kräver ambulans stup i kvarten, ökningen är främst bland de äldre.

Rapporten har precis presenterats för politikerna, som än så länge är sparsamma med kommentarerna. Det pågår en diskussion mellan landstinget och SOS Alarm om ökningen men landstingsledningen kan tänka sig både att se över organisationen och skjuta till mer pengar.

– Vi fick det här i går och jag har inte djupdykit i dem. Det här får vägas samman i budgetarbetet för det låter sig inte göras gratis. Det kan också betyda att vi måste göra förändringar i organisationen, säger Håkan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista