Jon Rydholm, verksamhetschef vid socialförvaltningen i Nässjö. Arkivfoto: Kjell Ahlkvist/SR
nässjö

Hård kritik mot rusande bidrag

På bara några år har försörjningsstödet, det som tidigare hette socialbidrag, tredubblats i Nässjö. Nu får kommunen återigen kritik av revisionen för dom rusande kostnaderna.

Från 2008 till i dag har kostnaden för försörjningsstödet i Nässjö kommun stigit från 14 miljoner kronor till 43 miljoner kronor och antalet hushåll som får försörjningsstöd ökat med hela 150 procent.

Det visar en rapport som revisionsfirman KPMG gjort på uppdrag av kommunrevisionen i Nässjö.

- Som vi ser det är det främst tre orsaker. Två av dom kan man se nationella tendenser kring och den tredje är lokal. Det handlar om strukturella förändringar i väldfärdssystemet som gör att fler blir beroende av försörjningsstöd, dels en konjunkturnedgång och så har vi tagit emot ganska stora grupper människor som vi har ett integrationsansvar för, säger Jon Rydholm som är verksamhetschef vid socialförvaltningen i Nässjö.

Samma kritk har man fått under flera år och frågan är hur länge det kan pågå.

- Vi har förstärkt på personalsidan och har vi en bra personalresurs så kan vi hjälpa folk snabbare ut i annan försörjning. Sedan har vi haft en stor flyktingström där vi inte kommit i fas och där har vi ingen positiv utveckling än så länge. Vi gör det vi kan för att bryta trenden, säger Jon Rydholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista