Foto: Babydjungeln/Scanpix
Jönköping

Ryhov säger nej till virkade bläckfiskar

3:16 min

Trenden sprider sig över landet. Privatpersoner skickar virkade bläckfiskar som ska lugna för tidigt födda barn på sjukhus. Men på Länssjukhuset Ryhov säger man nej till det här.

Landets neonatalavdelningar blir överösta med virkade bläckfiskar från privatpersoner. Det är den danska trenden som spridit sig till Sverige.

Det var en pappa i Danmark som kom på idén som nu sprids bland annat via ambassadörer i insamlingen "Virka bläckfisk till för tidigt födda barn".

Bläckfiskens ben ska påminna barnen om navelsträngen i mammans mage och ge lugn och trygghet. Men trots det så säger man nej till de här mjukisdjuren på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Vår policy när det gäller hygien är att inte tillåta mjukisdjur och då inte heller bläckfiskar hos de prematura barnen i kuvösen, säger Barbro Lundström som är vårdenhetschef på neonatalavdelningen.

På avdelningen med prematura barn, för tidigt födda barn, har man haft utbrott med multiresistenta bakterier och man är rädd att få in det igen.
– Och vi anser att det är svårt med hygienen att ta in mjukisdjur med den fuktighet och värme som barnen befinner sig i.

Även Skånes universitetssjukhus har infört bläckfiskförbud. Det rapporterar TV 4 Nyheterna Malmö

Fotnot: På neonatalavdelningen i Jönköping vårdas för tidigt födda barn och sjuka nyfödda barn. Ordet ‘neonatal’ kommer av ‘neonatalis’, där ’neo’ är grekiska för ’ny’ och ’natalis’ är latin och syftar på födelsen. (Källor: lj.se, lillabarnet.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista