1 av 3
Efter snart tre månader som mamma har Sofia Paldanius lyckats kombinera mammalivet med en elitsatsning. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
2 av 3
Sofia Paldanius. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
3 av 3
Sofia Paldanius. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
kanot

Mamma Sofia missar VM - satsar mot OS

6:49 min

Om en vecka börjar kanot-VM i Tyskland. För första gången sedan 1998 finns inte Sofia Paldanius från Jönköping med. 1 juni blev hon mamma, 1 augusti startade satsningen mot OS.

Att kombinera mammarollen med en elitsatsning som kanotist är annorlunda men fullt möjligt säger Sofia.

– Just nu är den lite annorlunda men ändå ganska lika för nu har jag ju kommit igång med träningen. Men tiderna får styras lite av honom (sonen Alfons) och jag hinner inte med så mycket annat men det fungerar ändå rätt okej att träna, säger Sofia som nu åter tränare på elitnivå. Redan en vecka efter förlossningen satt hon i kanoten, men då i mycket makligt tempo. Sedan 1 augusti kör hon dock för fullt.

– Jag har unnat mig semester och att bara njuta av att vara mamma. Sedan började suget komma mer och mer.

När P4 Jönköping träffar Sofia har hon precis varit ute på Vättern med sin kanot. Lille Alfons ligger i vagnen vid strandkanten och mormor finns med.

– Man undrar vad man gjorde innan, jag måste ju ha haft all tid i världen. Jag har blivit mycket, mycket mer effektiv. Det är helt otroligt. Jag hinner med att träna och göra saker jag gjorde innan. Ändå hinner jag med att ta hand om honom och jag tycker ändå att jag njuter av det.

Sedan början av augusti är det alltså full satsning igen för Sofia, fast kanske på ett lite annorlunda sätt - nu har hon ju två jobb.

– Just nu är jag både mammaledig och kanotist. Han tar mycket tid nu och jag vill verkligen spendera tid med honom. På det sättet är det ett rätt bra jobb att paddla, det tar mycket tid men det blir ändå tid att vara med Alfons.

Vid klubbstugan vid Vätterstranden är det kanske lite lugnare än normalt, tre av Sofias klubbkompisar har begett sig till kanot-VM i Tyskland. Sofia stannar hemma och för första gången på väldigt många år saknas hon i VM:s startlista.

– Just nu tycker jag faktiskt att det är rätt skönt, men när det väl är dags lär det bli rätt känsloladdat. Jag har varit med på varje VM sedan 1998, men det tror jag bara gör att jag blir ännu mer hungrig och att det blir bra inför det som komma skall, säger Sofia.

Istället har hennes satsning mot nästa stora mål startat - OS i Rio 2016.

– Det känns väldigt greppbart, det känns lungt. Det är lång tid kvar och jag känner att det finns mycket i kroppen. Jag känner att jag kan prestera korta stunder men sedan är jag inte så vältränad som jag har varit, säger Sofia som ser OS 2016 som en slutpunkt på kanotkarriären.

Inget VM utan OS-drömmar istället alltså för Sofia. Men Jönköping är ju ändå väl represnterade vid VM i Tyskland där Daniel Hemselius, Anders Gustafsson och Fredrik Schill finns med - alla med goda chanser till framgång tror Sofia.

– Anders har ju inte visat framfötterna i år som han brukar, men jag vet att han är bäst när det gäller. Jag tror han kan plocka hem en medalj. Daniel är ju med för första gången på ett senior-VM, tar de sig till final i K2 är det stort. Schill kör sprintstafetten med tre andra snabba grabbar och de har ju guldchans.

David Westh
david.westh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista