1 av 4
På museet finns hundratals pinnstolar som riskerar att förstöras i den mögliga lokalen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 4
Museet finns på den nedgångna och delvis igenväxta bakgården vid den gamla pinnstolsfabriken. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
3 av 4
Annkatrin Lennartsson, ordförande i Pinnstolsföreningen i Nässjö. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
4 av 4
Det luktar mögel och syns tydligt att lokalen är fuktskadad. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Nässjö

Museum förfaller och föremål förstörs

5:29 min

En samling med hundratals pinnstolar riskerar att förstöras, eftersom museet där de finns förfaller.

Pinnstolsmuseet i Nässjö förfaller och ett kulturarv riskerar att gå förlorat. Det är fukt och mögel i de slitna lokalerna och görs inget snart riskerar hela samlingen med hundratals pinnstolar att förstöras.

– Inte en vinter till, det klarar de inte utan att det blir åverkan, säger Föreningen Pinnstolens ordförande, Annkatrin Lennartsson, som är orolig.

Problemet har ju diskuterats länge utan att det hänt något, vad tycker du om det?
– Det är tråkigt, man skulle vilja att frågan hade en annan dignitet.

Annkatrin Lennartsson beskriver sig själv som historienörd och tycker att det är viktigt att veta vad som varit för att förstå det som är nu.
– Och då kan jag känna lite sorg över att det inte hänt något mer med detta.

Pinnstolsmuseet finns på en igenväxt och förfallen bakgård vid det som en gång var Pinnstolsfabriken. Men man har bara kunnat hålla öppet två gånger i sommar. Det har styrelsen beslutat med motiveringen att det kan vara hälsofarligt att vistas i lokalen.

Fastigheten är till salu och föreningen och länsstyrelsen vill att kommunen ska köpa fastigheten och restaurera upp den, men det kommer inte ske, säger kommunalråd Bo Zander (S).
– Vi har inget behov av stora industrilokaler. På nåt sätt måste stolarna bevaras för framtiden och kunna ses, men hur finns det nog en del lösningar på, som man får jobba vidare med från kultur- och fritidsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista