1 av 2
Arkivbild: Bernt Ekdahl/Scanpix (Personerna på bilden har inte med artikeln att göra)
2 av 2
Jönköping

Beslutsångest kring hemtjänst får kritik

I går skulle äldrenämnden ta beslutet som skulle ge fler äldre privat hemtjänst. Men ärendet drogs tillbaka. Nu kommer kritik mot hela hanteringen.

Det har blivit en het politisk fråga; vad som ska hända med äldre som behöver hemtjänst men inte aktivt väljer vem som ska utföra den.

Hittills har denna grupp fått hemtjänst av Jönköpings kommun. Men i går skulle äldrenämnden ta beslut om förändringar, det här efter att privata hemtjänstföretag tryckt på. Men hela ärendet drogs tillbaka.

I dag är oppositionen mycket kritisk till hela hanteringen och menar att alliansens oenighet gör de gamla oroliga.
– Det var ett väldigt rörigt ärende, vi frågade om det skulle vara en återremiss eller om det skulle bordläggas, men det skulle utgå, säger Lynn Carlsson (S), andre vice ordförande i äldrenämnden.

Hon vet inte när det kommer upp igen eller ens om det kommer upp.
– Vi var lite som frågetecken igår.

Sen Lagen om valfrihet infördes i hemtjänsten så kan de gamla välja utförare. De som inte väljer har hittills fått kommunen som utförare. Men det här kan vara tveksamt rent konkurrensmässigt och därför fanns ett förslag om en viss turordning, där äldre skulle fått privat utförare i stället. Något som oroat många gamla och som kritiserats av oppositionen.

I går, när nämnden skulle tagit beslut, drogs ärendet alltså plötsligt tillbaka. Den officiella förklaringen är att man inte vill oroa de äldre, men enligt uppgift var alliansens fem partier oeniga. Miljöpartiet och Centern sa nej till förslaget.
– Förslaget är nu att det är borttaget och att det inte kommer något mer förslag, säger Eva Stråth, kristdemokrat och ordförande i nämnden.

Så den här frågan är död nu då?
– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista