Berry Lilja, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Vaggeryd. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
GGVV

Mer samarbete ska stärka Gnosjöregionen

Berry Lilja (S): "Vi måste upp på banan"
1:55 min

"Framtid Gnosjöregionen". Så kallas ett projekt som ska stärka och förjupa samarbetet i tillverkningsmeckat i länets sydvästra delar.

Syftet med projektet är att bedriva en mer gemensam näringslivspolitik, med gemensam personal.

– Det är oerhört viktigt att vi tillsammans med näringslivet skapar en plattform för att lyfta de frågor som är viktiga för tillväxt och attraktivitet i vår region, säger Berry Lilja (S) som är kommunsstyrelsens ordförande i Vaggeryd, en av de inblandade kommunerna.

Kommunerna i den så kallade GGVV-regionen, Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd, har länge haft ett samarbete. Regionen är den mest tillverkningstäta i landet, företagen och industrierna ligger vägg i vägg och nu ska samarbetet fördjupas.

Under en treårsperiod vill man på försök lyfta näringslivsfrågorna till en gemensam nivå. Tanken är att politiker och företag från de fyra kommunerna ska sitta vid samma bord och komma överens om vilka satsningar som är viktigast för Gnosjöregionen, och inte i första hand den egna kommunen.

– Det första steget nu är att få till ett ramverk och en koordinator och sedan att politik och näringsliv, gentemot EU och Stockholm, pratar med en och samma tunga. Mindre tjafs mellan kommuner, större enhet, säger Berry Lilja.

Enligt honom är ett fördjupat samarbete nödvändigt för att få del av de pengar och resurser som stat och EU delar ut. Projektet ska även fungera som pilotprojekt för den nya regionen, som ska ersätta landstinget 2015, och för hur regionen, länets 13 kommuner och företagen ska jobba med näringslivsfrågorna i framtiden.

Berry Lilja har stora förhoppningar på projektet.

– Om tre år hoppas jag att det visar sig att detta varit ett bra projekt och att detta är någonting som kan implementeras och läggas in som en tydlig verksamhet i den nybildade regionkommunen, så att vi lyfter hela regionens näringsliv och blir tydliga i de frågor som handlar om tillväxt, attraktivitet, kommunikationer och infrastruktur. Det är nödvändigt, vi måste upp på banan på ett tydligare sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".