1 av 2
Jessica Ögren är biomedicinsk analytiker på länssjukhuset Ryhov. Foto: Peter Jernberg/Sveriges radio
2 av 2
En springmask kläcks ur ett ägg där analytiker på Ryhov hittat DNA av den mystiska amöban. Foto: Peter Jernberg
Jönköping

Genomslag: parasitutbrottet kan bero på springmask

2:02 min

Vanlig springmask kan ha legat bakom det ovanliga utbrottet av magparasiten dient amöba på skolor i Jönköping förra året. Det tror smittskyddsavdelningen på Ryhov efter att ha gjort ett genombrott i forskningen.

DNA från parasiten har hittats i ägg från springmask, berättar Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker på länssjukhuset Ryhov.

– Vi samlade in springmaskprover från barnen i våras. Vi har tagit de äggen och steriliserat dem. Inuti har vi hittat amöba-DNA, alltså arvsmassan från parasiterna, säger hon.

Utbrottet av den ofarliga parasiten dient amöba, som kan ge magsmärtor och diarré, fick stort genomslag för ett och ett halvt år sedan när det visade sig att 75 procent av eleverna vid två skolor i Jönköping bar på parasiten.

Tidigare undersökningar visar att bara några procent av befolkningen bär på amöban. Det här var det första dokumenterade utbrottet och det fick ringar på vattnet i hela forskarvärlden.

Utbrottet bar på många mysterier. Varför drabbades så många just där? Var kom det ifrån? Och, framför allt, hur lyckades amöban, som dör snabbt utanför människokroppen, kunna sprida sig vidare?

En teori var att vanlig springmask, som många barn bär på i ändtarmen, skulle kunna vara värddjur för parasiten och därmed sprida den vidare. Och nu har teorin med stor sannolikhet slagits fast.

I en nyligen godkänd vetenskaplig artikel, som publicerades den 12 augusti, kan laboratoriemedicin på Länsjukhuset Ryhov i Jönköping visa att man har hittat DNA-spår från amöban i springmaskägg. Nu återstår att bevisa att parasiten i äggen också lever. Det skulle kunna innebära att en vanlig antibiotikabehandling kan stoppa utbrottet och förhindra att fler barn och vuxna får magbesvär.

– Det är rätt besvärligt för dem som får symptom av dient amöba och är det en så enkel lösning som antibiotika så är det väldigt bra, säger Jessica Ögren.

Går ni ut med den rekommendationen nu?

– Ja, det tror jag att vi kommer göra.

Men det här är inte det enda genombrottet i jakten på att lösa mysterierna kring parasiten. Jämförande studier i Östersund visar att bara tre procent bar på parasiten, jämfört med 75 procent i Jönköping. Fler orter över hela landet ska nu studeras, men det verkar som att det unika utbrottet kan vara lokalt och har orsaker som alltså bara finns i Jönköping

 – Det är väldigt mycket just här. Jag tror att vi behöver undersöka det vidare, säger Jessica Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista