Arkivbild, har inte med artikeln att göra. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Vaggeryd

Över 1300 protesterar mot cook and chill

Malin Broddegård: "Sorgligt att vi ska behöva göra detta"
1:00 min

Laga maten från grunden på platsen där den ska serveras. Det tycker 1300 personer i Vaggeryd som protesterar mot att massproducerade luncher körs ut till barnens skolor.

Tidigare i dag lämnade Malin Broddegård in en namninsamling med fler än 1 300 namnunderskrifter med krav om att Vaggeryds kommun ska börja laga maten ute på skolor och förskolor.

– Det var dubbla känslor; å ena sidan är det fantastiskt att det finns ett sådant engagemang för att få till en förbättring, samtidigt är det väldigt sorgligt att vi ska behöva göra detta, säger Malin Broddegård.

Sedan i mars har hon samlat in namn för att få till stånd bättre mat i skolorna, i stället för att det som i dag körs ut mat till skolorna så att den bara värms upp där, det så kallade cook and chill-systemet.
– Vi vill att de lagar maten från grunden naturligt ute på skolorna och förskolorna.

Men vad är det som är fel med att man kör maten dit, det är ju populärt med catering?
– Men catering äter man ju kanske inte varje dag, skolan ska ju vara en arena som är en förebild för barnen och de får ju inte möjlighet att se hur maten lagas om den bara slängs in i stora ugnar och värms upp.

Men kan det inte blir dyrt?
– Jag vet inte vad det kostar, men jag tänker att eftersom andra kommuner kan så kan väl kanske Vaggeryds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".