1 av 2
Johanna Kovac i laget Fat lady charms. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
2 av 2
Match mellan Bulletproof monkeys och Hype i klassen CPL, Champions league. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
Skillingaryd

Fart och fläkt under SM i paintball

Jonas Toftgård: "Det är på liv och död"
1:34 min

I dag pågår SM i paintball i Nåthult utanför Skillingaryd. Det är 60 lag i olika divisioner som gör upp i en deltävling i svenska mästerskapen. Jonas Toftgård är med och arrangerar tävlingen och spelar även själv i laget Static.

– När jag går in på plan då är det på liv och död. Men jag är ganska avslappnad mellan matcherna.

Det smäller ordentligt när en match går i gång. De runda färgfyllda paintball-kulorna viner genom luften och träffar kuddarna som står placerade på planen. Kuddarna fungerar som skydd för spelarna att gömma sig bakom så att de inte blir träffade av motståndarna. För blir man träffad då är man ute och får vänta tills nästa omgång. Varje lag består av fem spelare och lagen börjar på varsin sida av planen. Målet är att ta sig till motståndarnas sida och nudda startgrinden.

– Sen är problemet att det är fem personer som skjuter tio bollar i sekunden mot dig. Så det är mycket strategiskt tänkande och kommunikation som gäller. Du hör att de skriker väldigt mycket hela tiden och skriker en del kodord var motståndarna är.

Johanna Kovac, 20 år, kom ända från Skåne för att delta i tävlingen. Hon spelar med laget Fat lady charms som består endast av tjejer. Hon började med paintball redan för fem år sedan.

– Min styrka på planen är att jag väldigt högljudd. Jag syns och låter mycket och är lite av en lagtaktiker, säger Johanna Kovac.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".