Mats Rosenqvist. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköpings Län

Kriminella använder sig av springpojkar

Polisen: "Det har blivit vanligare dem senaste åren"
1:27 min

I takt med att det blivit allt fler kriminella gäng i Jönköpings län de senaste tio åren, blir det också vanligare att unga pojkar utnyttjas för att till exempel förvara vapen, utföra brott och sälja narkotika.

Den som är under 20 år får ofta ett lägre straff och fenomenet med så kallade springpojkar har ökat berättar Mats Rosenqvist, chef för den brottsförebyggande sektionen vid polisen i Jönköpings län.

- Dem kriminella gängen vi har ser ju till att det finns springpojkar som utför jobben åt dem. Man kan definitivt säga att det blivit vanligare under de senaste åren.

Så nätverken använder sig ut av springpojkar då kan man säga?

- Ja, det är jag helt övertygad om.

Det är sveriges radios granskande program Kaliber som i dag kan avslöja att så kallade springpojkar blir allt vanligare på många håll över hela landet.

Unga pojkar ibland så unga som 11 år används av kriminella för att utföra kriminella handlingar och tjänster. Dels för att man själv vill slippa åka dit, men ocskå för att unga under 15 år inte kan straffas och är man under 20 blir ofta straffet lindrigt.

En av dom är en 15-årig pojke som vi kan kalla för Sami, som började som springpojke åt kriminella redan som 12-åring.

- Det var typ att hämta pengar och annat, det handlade inte om småsummor utan typ 13 lax.

För att stävja utvecklingen med unga som dras in i den kriminella världen, startar polisen nu sociala insatsgrupper över länet.

- Vi har ännu inte kört igång det i Jönköping men kommer under hösten förhoppningsvis med kommunerna för polisen kan inte själv lösa det här säger Mats Rosenqvist vid polisen i Jönköping.

Ett längre inslag hör du i P1 13.00 i programmet Kaliber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".