1 av 2
Kenneth Evaldsson, ansvarig för järnvägsinriktningen på Brinellgrymnasiet i Nässjö. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 2
André Larsson är elev på Brinellgymnasiet. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges radio
Nässjö

Eleverna sviker järnvägsutbildningen trots satsningar

"Vi ska ut och marknadsföra oss"
1:42 min

Trots nya fina lokaler och miljoninvesteringar sviker eleverna rallargymnasiet i Nässjö. Nästan inga elever söker utbildningen.

Brinellgymnasiet har fått tio miljoner i bidrag från den rikskända Nässjösonen Lennart "Aktiestinsen" Israelsson och nya moderna lokaler. Ändå är det nästan ingen som söker utbildningen. Det beror på dålig marknadsföring, säger tredjeårseleven André Larsson från Helsingborg som fick höra talas om utbildningen mest av en slump.

– Det är inte så jättekänt att vi har järnvägsteknik. Det var det i alla fall inte när jag sökte hit, säger han.

I april förra året invigdes Brinellgymnasiets nya järnvägsutbildning i Nässjö. En helt ny anläggning hade byggts, en miljonsatsning. Men trots det vill få elever gå där. Inför hösten hade från början bara fyra elever sökt till järnvägsinriktningen. Några elever har tillkommit, men Kenneth Evaldsson, ansvarig för järnvägsutbildningen, hade hoppats på ett större söktryck.

– Det har varit lite lågt kan man säga. Vi har sju stycken som börjar i tvåan och åtta stycken i trean, säger han. 

Men gymnasieeleverna är inte de enda som utbildas på skolan.

– Vi har tre ben till att stå på. Vi har ett uppdrag från Arbetsförmedlingen, en vuxenutbildning och en uppdragsutbildning från företag, säger Kenneth Evaldsson.

Det är lite det ni lever på?

– Ja, det kan man säga.

Hur ska ni göra för att få fler elever till järnvägsutbildningen?

– Vi ska ut och marknadsföra oss bättre i grundskolan. Eleverna ska få mer och bättre inblick i hur järnvägen fungerar i dag. Vi ska göra det mer spännande för eleverna och jag tror att vi kommer att lyckas med det.

Vad kan följderna i framtiden bli om det utbildas för få inom järnvägen?

– Underhållet minskar mer och mer. Det är ett stort problem, men branschen måste ta ansvar här, säger Kenneth Evaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".