1 av 2
Peter Iveroth. Arkivbild: Madelene Szabõ/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköpings län

Läkare säger nej till allmänt parasit-test

Smittskyddsläkaren: "Många bär på parasiten utan att ha besvär"
6:39 min

Parasiten dientamöba kan vara förklaringen till många barns magproblem. Parasiten är dessutom lätt att behandla. Ändå vill länets smittskyddsläkare inte införa några allmänna tester.

– Vi får inte glömma bort att vi är många som bär på den här parasiten utan att ha några besvär, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Han tycker däremot att de barn och de vuxna som har långvariga besvär ska utredas, bland annat för dientamöba.

Annars skulle man ju kunna testa alla barn och utesluta parasiten?
– Det är för omfattande och för stort och det lönar sig inte att ta prova på alla.

Hälften av alla som bär på parasiten har inga besvär och Peter Iveroth menar att det skulle ställa till med mer oro och bekymmer om alla utreddes.

Är det så i dag då att alla med långvariga besvär utreds i länet?
– Vi har en lång tradition av att vara duktiga på att ställa den här diagnosen och analysera avföringsprov för detta, men det vill ju till att läkaren beställer det också, att man frågar efter parasiter.

Problem som magknip och lös mage kan alltså bero på vanliga parasiten dientamöba, som smittar via springmask. Men det kan också bero på andra saker; som till exempel stress och förstoppning, enligt Peter Iveroth.

Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker som forskat kring dientamöban menar ändå att man kommit en bra bit på väg för att lösa gåtan med magknip.
– Eftersom vi hittat dientamöbans dna inuti springmaskägg från patienter som har båda infektionerna.

pernilla.arvidsson@sverigesradio.se
hannes.evehag@sverigesradio.se
alexandra.svedberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".