Fredrik Hempel, Habo kulturskolas chef. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Länet

Här är kulturskolan billigast och dyrast

2:12 min

Att låta ditt barn spela ett instrument är olika dyrt beroende på var i länet du råkar bo. Det visar en undersökning som P4 Jönköping har gjort. Klart billigast är det i Habo. Här betalar du bara hälften av avgiften jämfört med kommuner som Vetlanda eller Eksjö.

– Det innebär ju bland annat att alla oavsett plånbokens storlek har möjlighet att gå på kulturskolan och ta del av vår verksamhet, så det är ju bara positivt, säger Fredrik Hempel som är chef för Kulturskolan i Habo.

När eleverna börjar spela gitarr på kulturskolan i Habo har deras föräldrar betalat en dryg femhundring. Men om du bor i Vetlanda, Eksjö, Värnamo eller Mullsjö kostar det mer än 1000 kronor per termin.

Hur mycket du får betala för att låta ditt barn spela å hyra ett instrument beror på var du råkar bo.

"Bra tillgänglighet"

I Habo har avgiften legat på samma nivå i flera år. Niklas Fungbrandt är ordförande för barn-  och utbildningsnämnden i Habo kommun.

– Ja, vi tycker att det är en fördel att vi har en bra tillgänglighet i vår kulturskola, säger han.

I vissa kommuner kostar det nästan dubbelt så mycket som i Habo. Hur har ni lyckats med det här?

– Sett till den totala omsättningen i vår verksamhet är detta ändå en ganska liten inkomstdel som det här utgör.

Det är tajt i toppen, men dyrast är det att spela och hyra instrument i Vetlanda. I Vetlanda höjdes avgiften för några år sen då det var svårt att få ihop ekonomin.

– Det är klart att det hade varit önskvärt att ha lägre nivåer så att fler kunde vara delaktiga. Men det finns inga planer på det nu. Jag tycker ju att alla ska ha möjlighet att utvecklas och delta i alla områden, men nu är situationen som den är här, säger Johanna Haraldsson, socialdemokrat och ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Vetlanda.

Lär sig fungera 

Habo kulturskolas chef Fredrik Hempel säger att kulturskolan betyder mycket för barnen och att den kan vara viktig för barn som riskerar att hamna i någon form av utanförskap.

– Jag tror överhuvudtaget att man får vara en grupp tillsammans. Man lär sig att fungera, ta hänsyn och får vettiga värderingar. Man kan inte gå ut och slå på varann. Problemet med vår verksamhet är att den inte är mätbar att ”man har sålt så många grejer och då har man tjänat så mycket” eller att man gör besparingar utan här är det ju en inverstering i barn och ungdomar som jag tror är jätteviktig, säger Fredrik Hempel.

Så skiljer det sig i länet

Så här mycket kostar det att spela respektive hyra ett instrument en termin:

Vetlanda: 710 + 400 = 1110 kr

Eksjö: 700 + 400 = 1100 kr

Värnamo: 700 + 400 = 1100 kr

Mullsjö: 625 + 450 = 1075 kr

Aneby: 800 + 200 = 1000 k

Tranås: 750 + 200 = 950 kr

Gislaved: 700 kr + 200 = 900 kr

Gnosjö: 580 + 300 = 880 kr

Nässjö: 600 + 250 = 850 kr

Sävsjö: 518+ 220 = 738 kr

Jönköping: 550 + 150 = 700 kr

Habo: 385 + 150 = 535 kr

Ej svar:

Vaggeryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista