1 av 2
Fredrik Hempel. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
2 av 2
Kulturskolan

Musikintresserade barn kan få köa i två år

2:02 min

Det är inte bara kostnaderna för att hyra och spela instrument som skiljer sig åt i länet. Även hur långa köerna är varierar mycket.

I Gnosjö får nästan alla barn som vill spela ett instrument plats, medan du kan få vänta i upp till två år på att spela gitarr på Kulturskolan i Habo, där Fredrik Hempel är chef.
– Ja, har man otur kan man få vänta i både ett och ett och ett halvt år. Kanske till och med i två år.

På Kulturskolan i Habo går ungefär 550 elever. För att elever ska få börja måste andra elever sluta. Varje år brukar ett hundratal elever söka, varav ungefär 70 procent tas in.

Antagningesprocessen är inte färdig, men i dagsläget ser det ut som att ungefär 40 elever hamnar i kö och alltså får vänta med att till exempel spela ett instrument eller dansa.
– Ja, det är alltid ett jättetråkigt kapitel, för det är klart att vi har köer. På vissa instrument så har vi köer och det är tyvärr oundvikligt, säger Fredrik Hempel.

Om du i stället bor i Gnosjö och vill låta ditt barn spela instrument här har du stora chanser att lyckas med det. För 228 av 229 elever som har sökt får börja spela i höst. Den enda eleven som står i kö kommer troligtvis få plats även den, tanken är att skolan ska lösa det.

– Vi har som verksamhetsmål att i musikskolan att försöka ta in alla elever. Det är inte möjligt varje år, men i år har vi lyckats, säger Staffan Boberg som är musikledare på Gnosjö musikskola.

Han förklarar att man i Gnosjö valt att lägga mycket tid på undervisning och lite på administration.

Vad betyder det för barnen att nästan alla kommer in?
– Jag tror ju att för en tioåring är det väldigt lång tid att vänta ett år. Då händer det mycket och man kanske får andra intressen. Så vi tror ju att det är viktigt att när man söker får man också prova på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista