Skatteverket har kritiserat landstinget för resorna och nu visar nyheternas granskning att det i flera fall är rena nöjesresorna. Foto: Peter Jernberg

Landstingsanställda på skattefria nöjesresor

Landstingsanställda har åkt på rena nöjesresor för skattebetalarnas pengar och varken landstinget eller de anställda har betalat skatt för resorna.

Skatteverket har kritiserat landstinget för resorna och nu visar nyheternas granskning att det i flera fall är rena nöjesresorna.

  • Anställda på kirurgkliniken i Värnamo åker till Danmark i fyra dagar för över 115.000 kronor. Ett kortare och ett längre studiebesök på två sjukhus, resten av de fyra dagarna är rena nöjen med shopping och middagar.
  • Akutenheten på Ryhov åker till Prag i fem dagar, i programmet finns bara nöjen, till exempel guidade stadsrundturer, sprit- och ölshopping och flodturer. Landstingets nota över 350.000 kronor.
  • 12 personer åker till Island för 125.000 kronor i fem dagar varav en dag ägnas åt studiebesök. Resten är ponnyridning och guidade turer.

Ja, så ser de flesta av 23 större resor som Nyheterna granskat och som sköterskor, läkare, chefer, undersköterskor, skötare, ja alla yrkeskategorier i Jönköpings läns landsting har åkt på under 2003. Resor som skatteverket granskat och sagt att landstinget nu måste betala skatt för eftersom de innehållit alldeles för lite arbete. Landstingets företrädare har tidigare sagt att det är resor i gråzonen, men Nyheternas granskning säger alltså något helt annat.

Det är i många fall uppenbart att det handlar om rena nöjesresor, resor som är en löneförmån och som ska beskattas, men varken landsting eller anställda har skattat för resorna.

Dessutom bryter resorna mot landstingets egen policy som säger att skattepengar inte ska vara med och bekosta rena nöjesresor, särskilt inte utomlands.

Centerpartiets landstingsråd Evert Wirfelt tar avstånd från nöjesresorna, men han förnekar att landsginget medvetet försökt slippa undan skatt på det här viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".