Flera aktörer är engagerade i samarbetet, som de berättade om vid en presskonferens i dag. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Jönköping

De ska få fler att starta företag

1:57 min

Det skall vara enkelt att starta företag i Jönköping och för att få fler att köra i gång startas en nytt samarbete, där kontakter med olika aktörer ska underlättas.

Det handlar om ett nytt informationsprogram som innebär att alla med en företags- eller produktidé ska få möjlighet att träffa flera aktörer samtidigt.
– Det kan ju vara svårt att veta vilken aktör som är rätt, förklarar Patrik Holst på Jönköpings kommuns näringslivskontor, som menar att det är viktigt att förenkla.

Tidigare har det varit svårt för blivande företagare att veta vilken instans de ska vända sig till, men det nya samarbetet ska underlätta detta.

Det är kommunen som gått samman med Nyföretagarcentrum, Almi företagspartner, Sience Park, Företagarskolan, Ung Företagsamhet och Skatteverket för att underlätta för unga och gamla som funderar på att starta ett företag.

Nyföretagandet i länet har gått ner med runt tio procent under detta år, därför behövs det här samarbetet, säger Mia Werthén från Nyföretagarcentrum.
– Vi har haft en trög start, precis som i hela landet, folket har varit lite försiktiga, de har tagit längre tid på sig att ta beslutet.

Man rivstartar nu samarbetet med tre träffar i månaden under hösten där man bjuder in dem som vill starta företag eller har en bra idé.

En som utnyttjat det här informationsprogrammet är nyföretagaren Annika Svedberg.
– Som nyföretagare är man ensam och har man en bra idé så är det svårt att veta vart man ska ta vägen.

Vad har du fått hjälp med?
– Framförallt råd, stöttning och pushning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista