Hannah Olsson, konsult på NVB, tror att den nya studiecirkeln i bröllopsplanering kan bli riktigt bra. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Jönköping

Bröllopsplanering har blivit studiecirkel

1:28 min

Det finns mer att lära i en studiecirkel än språk eller datorkunskap. Utbudet av studiecirklar har utökats och numera kan du gå en kurs där du lär dig att förbereda ditt eget bröllop.

Det är Nykterhetsrörelsens bildningsförbund, NBV, i Jönköping som erbjuder cirkeln i bröllopsplanering i höst. Hannah Olsson som är konsulent på NVB tände direkt på idén som kom från kursledaren själv.

– När hon kom in och berättade om sina idéer som hon ville göra blev jag jätteglad för hon brann verkligen för det. Jag tror att det här kan bli riktigt, riktigt kul, säger Hannah Olsson.

Men är det här något för ett bildningsförbund?

– Hela tanken med ett bildningsförbund är att man ska lära sig saker, så absolut, det tror jag visst att det kan vara. För det här är något man kan ta med sig i livet, även till andra grejer.

Det behöver inte vara folkbildande?

– Nej, det behöver det inte. Men på ett sätt kan jag tycka att det är en slags folkbildning.

Under fem tillfällen ska bröllopssugna kursdeltagare träffas för att förbereda en av livets största fester. Men tanken är inte i första hand att det ska vara ett stort och påkostat bröllop, tvärt om. Här får kursdeltagarna lära sig blomsterdekorationer, servettvikning och andra praktiska saker. Ju mer du kan ordna själv inför bröllopet, desto bättre är det, menar Hannah Olsson. Kursen vänder sig till så väl män som kvinnor, unga som gamla.

Man skulle kunna tro att studieförbunden för en tynande tillvaro, och att bröllopskursen är ett desperat försök att locka nya kunder. Men så är det inte.

– Vi är öppna för alla förslag egentligen, säger Hannah Olsson.

Är det någon som har hört av sig och vill gå kursen?

– Inte än. Men vi håller tummarna och hoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista