1 av 2
Peter Persson. Arkivbild: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 2
Politik

Persson krävs på ursäkt

1:48 min

Den interna kritiken växer mot socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Perssons utspel om religionsundervisningen i skolan. Hans förslag skadar partiet och nu kommer krav på ursäkt.

Den interna kritiken växer mot den riksdagsledamoten Peter Perssons förslag om att slopa religionsundervisningen. Persson (S) motiverar förslaget med att det är bevisat att Gud inte finns.

Percy Karlsson, ordförande för arbetarekommunen i Vetlanda, är kritisk.
– Det hör inte till Socialdemokraterna att vi går ut offentligt med sådant här, det skadar partiet.

Ska Persson be om ursäkt, tycker du?
– Ja, jag tycker att det vore kanske på sin plats.

Peter Persson föreslog ju i en skriftlig fråga till utbildningsminister Jan Björklund att religionen skulle slopas som eget ämne, eftersom vetenskapen nu kommit så långt att man bevisat att Gud inte finns.

Utöver skriftliga protester från de kristna socialdemokraterna, skickades i går kväll även ett uttalande från arbetarekommunen i Vetlanda till distriktsstyrelsen där man tar avstånd från Perssons förslag.

– Vi har mycket viktigare saker att lägga vårt fokus på än just den här biten, säger Percy Karlsson.

Men kritiken kommer från fler håll än så. I Tranås arbetarekommun är ordförande Svanthe Hansson kritisk till att Persson lägger ett sådant förslag bara några veckor innan kyrkovalet.
– Lite märkligt av en så erfaren politiker som Peter Persson att så här strax före kyrkovalet, som vårt parti är djupt involverade i, gå ut och ifrågasätta många människors uppfattning över sin tro.

I den här frågan tycker jag han har hamnat lite i galen tunna

Enligt våra källor fick Peter Persson i går förklara sig inför partiets distriktsstyrelse i länet men fick inget som helst uttalat stöd där och irritationen är stor på flera håll i partiet. Men distriktets ordförande, Carina Ödebrink från Vaggeryd, tonar ned konflikten.
– Vi har diskuterat den och det känner jag mig trygg i, att ledamöterna kan säga vad de tycker, men i övrigt har jag inget att kommentera.

Påverkar det här förtroendet för Persson?
– Det vill jag inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista