Enligt ledningen på Värnamo sjukhus har alla regler och rutiner följts kring Gislehälsans remisser. Arkivbild/Sveriges Radio
Gislaved

Värnamo sjukhus: Remisser hanterades rätt

Hanteringen av de många remisserna som den privata vårdcentralen Gislehälsan har skickat till sjukhusets kirurgavdelning har gått rätt till, enligt Värnamo sjukhus som har granskat fallet.

Hur många av de godkända remisserna som kommer från just Gislehälsan har man dock inte tittat på.

Det var i juni som P4 Jönköping kunde avslöja att den privata vårdcentralen Gislehälsan i Gislaved skickade fyra gånger så många patienter vidare på remiss till kirurgen jämfört med andra vårdcentraler i länet. Det visade statistik från Landstingets forsknings- och utvecklingsenhet inom primärvården. På så sätt kunde vårdcentralen lasta över utredningskostnaderna på landstinget och öka sin egen vinst.

Samtidigt visade P4 Jönköpings granskning att en av Gislehälsans ägare samtidigt var chef för kirurgavdelningen på Värnamo sjukhus som tog emot alla remisserna.

Efter vår rapportering om de extrema siffrorna och kirurgchefens dubbla stolar har Värnamo sjukhus tittat närmare på fallet. Nu meddelar ledningen att de har inte hittat något konstigt och att alla rutiner och regler har följts.

Men de har inte gått till botten med siffrorna. Det är alldeles för tidsödande att gå igenom hur många av de godkända remisserna som kommer just från Gislehälsan, skriver Ingeborg Franzén som är tillförordnad sjukhusdirektör på Värnamo sjukhus i ett mejl och påpekar att ärendet nu är avslutat för deras del.

"Andelen avvisade remisser per remitterande enhet är inte möjlig att få fram utan en orimlig mängd handpåläggning," skriver hon.

"Vi sätter en ära i att ständigt arbeta med tillgängligheten så att patienterna får bästa möjliga vård på rätt nivå. Tillgängligheten till vården på Värnamo sjukhus är hög även med nationella mått mätt," skriver Ingeborg Franzén vidare.

Hon menar att det är kansliets uppgift att utreda hur Gislehälsan har skött sig. Och de har tidigare meddelat att det inte blir någon större utredning, men att de har en dialog med Gislehälsan.

Något tydligt svar på varför Gislehälsan remitterade fyra gånger så många kirurgpatienter som länets 51 andra vårdcentraler tycks länets skattebetalare aldrig få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista