1 av 2
Från invigningen. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 2
Robert Burman. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Ny stig ska locka ut patienter och anhöriga

Projektledaren: "Det kan bryta stressen från sjukvården"
4:04 min

En kombination av natur och kultur. Det ska få patienter på Länssjukhuset i Ryhov att stressa av. I dag invigdes "Slingan".

Slingan är en natur- och kulturstig som sträcker sig runt hela området kring Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Robert Burman, som är projektledare, förklarar poängen med Slingan.
– Sjukhusmiljön är stressande och man är i en stressande situation, och meningen är att man ska kunna komma ut och bryta det mönstret och kunna känna ett lugn.

Även för den som besöker en patient på sjukhuset kan Slingan komma att betyda mycket. Istället för att sitta vid sjukhussängen hela tiden, kan man kanske ta en promenad.
– Då är Slingan en hjälp att komma ut, man har något att gå efter.

Det var med pompa och ståt, med tal och applåder, som natur- och kulturstigen Slingan invigdes idag. Egentligen rör det sig om två slingor, en tre kilometer lång som slingrar sig runt hela Ryhovsområdet, och en kortare med mindre terräng för de med funktionshinder.

Längs med stigen möts man av tavlor som berättar om områdets historia. Det finns även andra konstverk, bänkar, buskar och så vidare.
– Det ska fungera som målpunkter.

På folkhälsoavdelningen hoppas Paula Bergman och Birgitta Ekeberg att den nya stigen ska ge framförallt patienterna mycket.
– Går man ut stressar man av, hjärtslagen saktar ner och läkningsprocessen går bättre.

Att vara ute och se träden är sinnesintryck som hjärnan inte behöver jobba med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".