Mats Almlöw, Grennaskolans chef. Arkivbild: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Lasso

Grennaskolan: Vi kan ta emot från Lundsberg

"Vi är beredda att ta emot elever"
5:32 min

Lundsbergs riksinternat tvingas stänga efter att elever misshandlats med strykjärn. Efter beskedet från Skolinspektionen har telefonerna gått varma på ett annat riksinternat, det i Gränna.

Vid en pressträff i dag meddelade Skolinspektionen att Lundsbergs riksinternat stänger tillfälligt, redan imorgon. Myndigheten har granskat skolan efter den uppmärksammade nollningen där elever brändes med strykjärn.
– Ett ovanligt och drastiskt beslut, vissa av eleverna har ju sina föräldrar boende utomlands, säger Mats Almlöw, skolchef på Grennaskolan.

Han fick beskedet av några kollegor som kom och berättade att Lundsberg skulle stänga. Han blev tämligen tagen på sängen och sedan började telefonerna ringa.
– Vi är beredda på att ta emot ett ganska stort antal elever och vi kommer att ha informationsträffar i veckan.

Det var i lördags som två pojkar, 14 och 15 år, brännskadades på Lundsbergs riksinternat. Nio elever misstänks för inblandning i den grova misshandeln.
– Jag blev förfärad när jag hörde om det här för jag vet att de arbetat hårt mot pennalism, översitteri, inspark och nollning, säger Mats Almlöw.

Han tycker det är näst intill oförståeligt hur det kan hända igen när skolan redan tidigare varit under lupp.

Skolinspektionen har alltså kommit fram till att det inte är tillräckligt med en anmärkning eller ett föreläggande med straffavgift, utan att det som hänt är så allvarligt att skolan måste stängas tillfälligt.

I Sverige finns det ytterligare två riksinternat; förutom Grennaskolan också Sigtuna. De två, har precis som Lundsberg, fått skarp kritik tidigare. Kritiken har rört bland annat kamratuppfostran. Men Mats Almlöw förnekar att det som nu hänt på Lundsberg förekommer i Gränna.
– Det som utmålas som signifikant för internatverksamheten, det existerar inte här.

pernilla.arvidsson@sverigesradio.se
dan.segerson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".