Värnamo

Rasister stal moskébilder från tidning

6:35 min

Lokaltidningen Värnamo Nyheter publicerade ett reportage om en moské. Några dagar senare syntes bilderna i ett helt annat sammanhang.

Tidningen Värnamo Nyheter, VN, polisanmäler en sajt för att ha använt tidningens bilder för rasistisk propaganda. Det är bilder från ett reportage från en moské som stulits från deras webbtidning.

Det var för drygt en vecka sedan som reportaget om moskén i Värnamo publicerades.
– Det känns dubbelt hemskt eftersom människorna öppnade sig för oss och vi fick komma till dem, och nu förekommer de på det här sättet på den här sajten, säger tidningens redaktionschef och ansvariga utgivare Inger Abram Ohlsson.

Hon har ringt upp en ledare från moskén och informerat om vad som inträffat och att det hela är polisanmält.
– De tog det med fattning, som att "vi är vana", ungefär.

Det var i måndags som bilder från reportaget dök upp på en annan sajt som VN beskriver som en hatsajt. Inger Abram Ohlsson säger att det rör sig om ett allvarligt övergrepp.
– Utan lov har de stulit vårt material, gjort ett upphovsrättsintrång, de har kopierat text, förvanskat text, stulit bilder och skrivit egen kränkande bildtext - dessutom står det Värnamo Nyheter som signatur, som avsändare och det är vi absolut inte till den här versionen., det vill vi markera.

Vem som ansvarar för sajten vet inte VN, som inte heller vill säga vilken sajt det är.
– Vi vill inte att de ska få extra uppmärksamhet, men det är en tydligt rasistisk sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista