Matilda Elfgaard. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Friidrott

Matilda siktar på silver

4:37 min

Hon ska vara som bäst när hon är 28 men redan nu är Bankerydstjejen Matilda Elfgaard, som tävlar för Habo friidrott, ett medaljhopp.

Svensk friidrott lever i högsta grad, det ploppar upp friidrottstalanger just nu och när SM avgörs i Borås i helgen är ett av medaljhoppen från Jönköpings län.

21-åriga Matilda Elfgaard kommer från Bankeryd, tävlar för Habo men bor numera mest i Växjö. Hon har varit lovande i många år men i år har hon tagit steg framåt.

Nu har hon fullt fokus på senior-SM i friidrott, som kommande helg avgörs i Borås. Hon hoppas på en riktigt bra tävling, en sådan där som bara händer någon gång ibland.

– Den där känslan när det bara stämmer allting. När man inte behöver tänka, det är bara att köra på och man bara ser spjuten flyga. Det är det härligaste. Den känslan har jag två, tre gånger per år.

Hon har en bit kvar till eliten, men närmar sig och i maj så slog hon till med ett personbästa på 51,29. Ohotad sverigeetta är Sofi Flink från Västerås, som kastat tio meter längre än vad Matilda, som ligger trea på årsbästalistan, gjort.

Att Sofi Flink är så överlägsen gör förstås att man kan satsa högt, men kanske inte allra högst när SM avgörs i helgen.

– Mitt mål är att ta mig till pallen, satsar väl på silver men konkurrensen är hård i år. En pallplats skulle troligtvis innebära en plats i Finnkampen, det är det som är det stora målet.

Redan nu är hon alltså - med sina 51,29 - en medaljkandidat, men känner att hon är mogen för nya personrekord.

– Förhoppningsvis några meter till, det har känts så tidigare i alla fall. När allt stämmer tror jag nog att jag har ett par, tre meter till säger Matilda.

Att vara friidrottare strax under eliten är ingen dans på rosor. Det krävs att man lever på entusiasm, en bra tränare och en engagerad klubb - i Matildas fall Habo friidrott. Men Matilda hoppas på utveckling och vill bli...

– Bäst! Jag vill jättegärna kunna leva på det och vara med på galorna och mästerskapen. För det krävs en stadig utveckling framåt, det har varit några år när det gått lite trögt men i år har det börjat lossna. Tio meter till så får jag nog vara med på mästerskapen men för att slåss om medaljerna får jag nog gå upp ytterligare sju till tio meter.

Ser du det som möjligt?

Jag hoppas det. Det är så små grejer som gör det. Man har sett tjejer som ökat med fem meter från en tävling till en annan.

Sedan ett tid tillbaka bor hon för det mesta i Växjö, där hon tillbringar mycket tid med träning och där hon kombinerar sin träning med studier på ett utvecklingscenter för friidrottare. Flytten till Växjö har betytt en hel del för henne.

– Mycket, framför allt träningsmässigt. Det är bra förhållanden, de har satsat mycket och byggt en ny inomhushall till exempel vilket gör att man kan träna kvalitativt även vintertid. De har ett projekt på gång som heter HPC där de byggt ett fantastiskt bra gym och försöker lägga lite mer idrottsforskning och testcenter. Sedan har jag min tränare där sedan två år tillbaka, Andreas Wulf, och vårt samarbete fungerar jättebra.  

Hade du kunnat göra en liknande satsning om du bott kvar i Jönköping?

 Det hade varit tufft, just kastningen inomhus, det finns inga möjligheter att kasta här. Jag tror inte jag hade kunnat göra en så bra satsning, det behövs en hall, säger Matilda Elfgaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista