Barack Obama. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix
Stockholm

Jönköpingspoliser vill bevaka Obama

Cecilia Knypegård: "Poliserna vi skickar är väl utbildade"
1:44 min

Många poliser från Jönköpings län kommer att delta i insatsen då USA:s president Barack Obama besöker Stockholm. Intresset för att få åka dit har varit oerhört stort, enligt samordnaren.

Totalt ska omkring 2000 poliser skydda Amerikas president från attentat. Den som skött planeringen för poliserna från Jönköping är polisinspektör Cecilia Knypegård.
– Vi ser till att få den information som vi behöver från Stockholm, så att våra polismän är mentalt förberedda för att kunna tjänstgöra i Stockholm nästa vecka, det kan till exempel vara att få information om utrustning och fordon.

Polisinsatsen i Stockholm i samband med Obamas besök nästa vecka blir enorm. Det är ungefär lika många poliser som kommer att delta i insatsen som när kronprinsessan Victoria gifte sig.
– Rent kompetensmässigt är de poliser vi skickar väl utbildade i detta.

Samtidigt så kommer det mesta kring planeringen av polisinsatsen att vara hemlig. Stockholmspolisen leder insatsen, samtidigt poliser från hela landet hjälper till, och Säpo är inkopplat.

Samtidigt sker insatsen förstås i ett nära samarbete med den amerikanska säkerhetstjänsten.

Säkerhetsnivån är så hög som den kan bli, och programmet för besöket kommer att bli offentligt först när Barack Obama landar i Sverige, om det blir det ens då.
– Uppgiften för våra polismän är att se till att ordning och säkerhet hålls.

Hur har intresset varit för att delta i insatsen?
– Intresset har varit oerhört stort att få åka upp.

Har du någon aning om varför?
– Att få åka ut på kommenderingar är väldigt roligt, det är trevligt att träffa andra kollegor i landet och det är utvecklande att jobba med andra i andra län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".