Per Tengstrand. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
Kultur

Sponsring tar världspianist till Jönköping

Per Tengstrand: "Ett sätt att skapa ett djupare samarbete"
5:30 min

Ett unikt samarbete, sponsrat av näringslivet, har knutit världspianisten Per Tengstrand till Jönköpings Sinfonietta. Han anlände nyligen från New York och första konserten hålls i helgen.

Samarbetet med Jönköpings Sinfonietta inleddes vid invigningen av Spira för snart två år sedan. Nu har han rollen som ett slags inspiratör, i egenskap av Artist in residence, en ganska ovanlig roll för en soloartist, i alla fall i Sverige. Även att näringslivet går in och sponsrar en artist på det här sättet är ovanligt.

– För mig är den vanligaste situationen att man blir anlitad av en orkester eller ett konserthus för att ge en konsert och så gör man det och så åker man hem, men det här är ju så mycket roligare.

Per Tengstrand kommer nämligen att vara i Jönköping i tre eller fyra perioder under sitt tre år långa förordnande.
– Då finns det ett sätt att skapa ett djupare samarbete och man kan ha sina egna idéer vad man vill göra och utveckla.

Per Tengstrand har sina rötter i Växjö, bor sedan flera år i New York, men nu kommer det alltså bli en hel del Jönköping framöver. Projektet är det första för Smålands Musik & Teater med sponsorstöd från näringslivet i Jönköping.

De första konserterna hålls i Jönköping och Värnamo den 31 augusti och 1 september.

ulla.strangberg@sverigesradio.se

Fotnot: En Artist in residence är en konstnär som till exempel en orkester knyter till sig under en längre period och som ska fungera som inspiratör. (Källa: smot.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".