Mats Green, kommunstyrelsens moderata ordförande i Jönköping kontaktade igår regeringen för att rädda Grennaskolan. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Greens vädjan: "Rör inte Grennaskolan"

0:59 min

Efter gårdagens besked att den hårt kritiserade internatskolan Lundsberg stängs kontaktade kommunledningen i Jönköping regeringen och utbildningsutskottet för skaffa sig garantier för att Grennaskolans riksinternat inte dras med i fallet.

Mats Green vill inte att regeringen ska dra alla internatskolor över en kam. För Jönköpings kommuns del gäller det nu att rädda sitt eget riksinternat undan konsekvenserna av penalismen i Lundsberg.

- Det är viktigt att man får regering och riksdag att inte hantera detta som ett generellt problem genom att dra in stadsbidrag till andra skolor där man har en väl fungerande verksamhet, säger Mats Green.

Det finns ju tre riksinternat i Sverige, i Lundsberg, Sigtuna och Grenna. De senaste åren har rapporterna om penalism och kränkande behandling på riksinternaten återkommit och för ett och ett halvt år sedan tillsatte därför utbildningsminister Jan Björklund (FP) en utredning för att se över bidragen till skolorna.

Riksinternaten får ju mer i bidrag än andra skolor och får dessutom ta ut terminsavgfter på ett sätt som andra skolor inte får. Frågan utredningen fått i uppdrag att ta ställning till är om det verkligen ska fortsätta att vara så.

Det är också en av anledningarna till att Jönköpings kommunledning vänt sig till regeringen efter beskedet att Lundsberg stängs av skolinspektionen.

Utbildningsminister Jan Björklund uttalade sig vid en presskonferens på onsdagen kritiskt till internatskolor i allmänhet och ifrågasatte internatens särställning.

- Att de får extra stora statsbidrag därför att de är riksinternatskolor under en särskild lagstiftning, det menar jag är en modell som härstammar från förr, sade Björklund till SVT.

Greens budskap är därför enkelt till regeringen: Grennaskolan sköter sig och ska inte straffas med indragna bidrag bara för att Lundsberg misslyckats med att stoppa penalismen.

- Vi har många påringningar från föräldrar som vill sätta sina barn här och de tär förstås fantastiskt för Gränna och Grennaskolan, säger Mats Green.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista