1 av 2
Måns Sunesson bor precis bredvid en skola och tycker barnens skrik är störande. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio
2 av 2
Fritidspedagog Yvonne Tolf tänker inte säga till barnen på skolgården att vara tysta. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio

Villaägare kräver bullergräns mot skola

"Jag hör inte fåglarna sjunga"
1:10 min

Att bo nära en skola kan vara påfrestande och nu kräver Måns Sunesson som bor granne med Nyarpsskolan i Bankeryd norr om Jönköping, att nya hus byggs med ett säkerhetsavstånd till skolor.
- Jag är ingen tjurig gammal gubbe, men det finns ett minus att barnen är så högljudda.

Tio meter ifrån Måns Sunessons hus i Bankeryd ligger Nyarpsskolans skolgård. Det har den gjort i 30-40 år, men det är först de senaste 20 åren de högljudda barn blivit ett problem.

- Nu kommer de glada i hågen här på lekplatsen vid min tomtgräns... Det har blivit ett problem med tiden med allt högljuddare barn och jag säger att man bör ha ett säkerhetsavstånd mellan hus och skolor på ett par, trehundra meter.

Måste inte barnen få vara barn och leka och ha roligt?

- Jo, ett eller några barn som skriker någon gång kan vara uppfriskande, men många på en gång som skriker hela tiden, då blir det för mycket.

- När man bor så här vill man ibland ha det lugnt i trädgården och lyssna på fågelsång och det går ju inte på detta viset, säger Måns Sunesson.

Men skolans biträdande rektor Johan Rickman håller inte med.

- Den här skolan har inte högre ljudnivå än andra skolor. Skaffar man ett hus vid en skola så måste man vara medveten om att det finns barn här. Vi har lite olika syn på det här, säger Johan Rickman.

- Själv hade jag aldrig bosatt mig här, säger Yvonne Tolf, fritidspedagog på skolan.

Kan man inte be barnen att dämpa sig?

- Nej, det ställer jag inte på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".