Mats Almlöw. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköpings kommun

Grennaskolan: Därför behöver vi statsbidrag

1:08 min

Redan på måndag kan elever från numera stängda Lundsberg börja på Grennaskolan. Samtidigt pågår en utredning om riksinternaten ska fortsätta få extra statsbidrag eller inte.

Vid lunchtid i dag hålls den första informationsträffen av tre på Grennaskolan för elever och föräldrar från Lundsbergs riksinternat i Värmland. Skolinspektionen beslutade ju i går att stänga Lundsberg tillfälligt efter den uppmärksammade nollningen där elever brändes med strykjärn.

Ett par hundra elever står därmed utan skola och eftersom det bara finns två riksinternat till i Sverige ökar intresset förstås för dem.
– Vi kommer prioritera barn till utlandssvenskar, säger skolchefen på Grennaskolan, Mats Almlöw.

Över 60 platser står tomma på internatet i Gränna som känt av de vikande årskullarna med elever. Nu kan man få ett tillskott, men samtidigt går debatten het om riksinternaten, som kritiserats under en längre tid för bland annat kamratfostran.

Skolornas inkomster diskuteras också. De tar både ut en avgift från familjerna med barn som går där och så får de statsbidrag. Men det pågår en utredning kring om statsbidragen ska fortsätta eller dras in. Utbildningsminister Jan Björklund, till exempel, vill stoppa dem.

Mats Almlöw säger att han förståelse över att man ser över regelverket, men förklarar samtidigt vart statsbidragen går; att de ersätter det kommunen inte ersätter vad det gäller elevpeng för utlandssvenska ungdomar plus att man bidrar med en del till internatverksamheten.
– Bidragen är en förutsättning för att riksinternaten ska kunna ha bemannade elevhem och personal som ansvarar för fritidsverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista