1 av 2
Mattias Bjärsmyr. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
2 av 2
Mattias Bjärsmyr. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Fotboll

Bjärsmyr ska leda blåvitt till guld Stahre: "En man för landslaget"

7:13 min

Han gick via Hestra och Husqvarna till IFK Göteborg. Efter ett stormigt proffsäventyr i Grekland vill Mattias Bjärsmyr leda IFK Göteborg till SM-guld.

Kampen om SM-guldet är hårdare än på många år, med fyra lag inom sex poäng. Det handlar om Malmö, Helsingborg, AIK eller IFK Göteborg.

Mattias Bjärsmyr är mittbacken som gick från Hestra till Husqvarna och vidare till proffsspel. Efter en tur till Grekland och Norge är han nu tillbaka i IFK Göteborg och vill leda laget till ännu ett SM-guld.

– Om någon inte tycker den är jämn nu så kommer den bli jämn i alla fall. Så är det ju alltid i allsvenskan, att det avgörs i sista omgången. Det blir nog inget undantag det här året. Det kommer bli tufft men vi har ett bra läge, nu är det sex poäng bakom och det är väl lite halvlångt men ändå inom räckhåll, säger Bjärsmyr till P4 Jönköping. I nuläget är det 27 poäng kvar att spela om.

Solen lyser över Kamratgården i Göteborg där tränaren Mikael Stahre skriker ut order till spelarna, som kör en högintensiv träning på liten yta.

Nästan hela tiden står Mattias Bjärsmyr längst bak och tar emot och levererar passningar med precision.

– Jag har följt honom genom distriktslag och landslagsverksamheten och självklart hans första sejour i IFK Göteborg. Jag har alltid tyckt att han är en spelare som sprider någon form av auktoritet, energi och självsäkerhet runt sig i sitt spel. Det har blivit än tydligare när man lärt känna honom och har honom som spelare varenda dag. En bra fotbollsspelare med offensiva och defensiva kvalitéer, men framför allt har han en naturlig auktoritet och en dominans i sitt spel som gör honom till en riktigt bra spelare, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.

Bjärsmyr lämnade Hestra och spelade i Husqvarna innan han värvades till IFK Göteborg 2005 och han hann bland annat med att föra laget till SM-guld 2007 innan han flyttade utomlands, till Grekland - där en turbulent tid väntade.

– Jag lärde mig saker både på planen och vid sidan av, att leva i ett helt nytt land. Jag kom till ett land, det kändes som de nyss gått med i EU och det kändes som de höll på att fira fortfarande. Det var ju lyxlivet där nere. Sedan, helt plötsligt, ändrade sig allt i och med krisen. Sedan drabbade inte det oss fotbollsspelare lika mycket som en vanlig arbetare, vi klarade oss rätt bra även om vi också märkte av det, säger Mattias. Proffsäventyret i Grekland slutade dock med att han, med sin agent Martin Dahlin stämde klubben Panathinaikos i april 2012. Han återvände till Göteborg sommaren 2012.

Sedan han lämnade Husqvarna har han förstås utvecklats på alla plan - framför allt kanske som en ledare på planen. En ledaregenskap som gjorde honom till lagkapten i U21-landslaget när det begav sig och som visar sig tydligt även i Blåvitt. Men varifrån ledaregenskaperna kommer vet han inte...

– Hoppas den kommer inifrån, sedan spelar jag ju också på en position som mittback där man ska vara en av de stabilaste pjäserna och hålla ordning och reda. En grej många kan se på en ledare är att man pratar mycket men det är många andra grejer också, man ska visa med sitt spel att man är en ledare och det är något jag tycker om.

Nyligen skrev Mattias på ett nytt kontrakt med IFK Göteborg, men han gör ingen hemlighet av att han fortfarande längtar efter ett nytt äventyr utomlands.

– Det var diskussionen med IFK när jag kom, först skrev jag ett kort kontrakt och jag har fortfarande inte ändrat uppfattning om att jag vill ut i Europa igen och spela. Men då ska det vara till något bra, det ska inte vara till något halvdant lag eller halvdant land. Nu fick jag ett bra kontrakt med IFK och då körde vi på det.


 Stahre: "Tillräckligt bra för landslaget"

Sedan Bjärsmyr kom tillbaka till IFK Göteborg har han varit en viktig pjäs i tränare Mikael Stahres lagbygge och Stahre håller Bjärsmyr så högt att han tycker han borde vara en man för landslaget, ett landslag som enligt många saknar en ledare i mittförsvaret.

– Det är mer en smaksak, som jag ser det. För mig är han definitivt kapabel att vara med i ett svenskt a-landslag. Sedan är det en konkurrenssituation med många bra spelare som har en historia. Men att han har en kvalitet för att kunna vara med i ett svenskt landslag, det tycker jag är självklart, säger Stahre.

– Sedan är det alltid upp till ansvarig tränare, i det här fallet förbundskaptenen, att ta ut de spelarna som han tror ska vinna matcherna åt Sverige men att Mattias är tillräckligt bra för att vara med och konkurrera det håller jag fast vid.

Bjärsmyr har i dagsläget tre a-landskamper men hoppas på fler, även om han säger sig ha blivit för gammal för att jaga en landslagsplats.

– Sist jag var med var i Hamréns (Erik, förbundskaptenen) första trupp. Då spelade ju Mellberg och Majstorovic. Det är klart att det hänt en del men jag har inte varit med på den resan så det är svårt för mig att se mig själv i någon ledarroll där. Först och främst handlar det om att komma med i någon trupp och det vill jag ju gärna. Sedan är det inte som när man var 21 och jagade platsen mer än något annat. Det är klart att man vill vara med men han har valt andra i stället för mig och det får man acceptera, säger Bjärsmyr.

– När jag är i form så tycker jag det. Du kan fråga vilken fotbollsspelare som helst, jag tror alla tycker de ska spela i landslaget. Det är klart att under våren, innan jag skadade mig (en skada som höll honom borta från spel i elva veckor), så var jag i form och spelade bra. När man då såg hur det var i landslaget så är det klart att man någonstans tyckte att man var värd en trupp-plats. Men sedan är inte jag sådan att jag vill stå i media och prata om det. Det är många andra som gjort det och det blir bara löjligt.

David Westh
david.westh@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista