Bea Uusma. Pressbild: Anna-Lena Ahlström/Norstedts förlag
Gränna

Andréefantast släpper kärlekshistoria

Bea Uusma: "Andréexpeditionen har hängt med mig de sista 15 åren"
8:24 min

Vilken är egentligen sanningen kring Andréexpeditionen? Den frågan ställde sig Bea Uusma och letade i allt från arkiv till jordlager efter svaret. Resultatet får du i hennes bok som släpps på lördag.

På lördag blir det boksläpp med författaren, läkaren och Andréefantasten Bea Uusma på Polarcenter i Gränna.

Boken heter Expeditionen. Min kärlekshistoria. Där letar Bea Uusma efter sanningen om Andréexpeditionens öde. Hon gräver i arkiv, träffar rättsläkare och söker svar i packlistor, brev och dagböcker.

År 1897 gav sig expeditionen i väg. 33 år senare hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Vad som hände där emellan, enligt Bea Uusmas forskning, får du veta i boken.

Hennes intresse för Andréexpeditionen startade för omkring 15 år sedan och boken handlar också om Bea Uusmas besatthet av ämnet.
– Det blev som ett slags livsprojekt, det här är det roligaste jag nånsin gjort och det kommer fortsätta, bara för att jag skrivit en bok är det ju inte slut.

Boken handlar bland annat om yngsta expeditionsdeltagaren Nils Strindberg som var nyförlovad när han gav sig i väg. Strindberg skrev brev till fästmön under hela tiden på isen, men hon fick dem inte förrän efter 33 år.
– Det där är ju en jättesorglig och väldig fin historia om nån som inte kan få den hon älskar och det där har varigt maffigt att sätta sig in i, jag har mött deras släktingar, kollat gamla kort och så där.

När man läser boken, kan man lita på att det var så här det var?
– Allt är sant, förutom sidorna 291 och 292, där jag ger en bild av hur det skulle kunna vara de allra sista dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".