Jönköpings län

Remiss-ja till fler Vätternskjutningar

Försvarets utökade skjutningar över Vättern kommer påverka länet med mer buller och ammunition i sjön. Ändå säger länsstyrelsen i Jönköpings län ja till militärens planer. Under vissa förutsättningar.

Länsstyrelsen i Jönköpings län säger ja till militärens planer på utökade skjutövningar över Vättern vid Hammaren i Karlsborgs kommun under vissa förutsättningar.

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att övningarna kommer att påverka länet med buller och ammunition som hamnar i sjön.

Länsstyrelsen i Jönköpings län vill förlänga uppehållet i flyg- och skjuttiderna så att det omfattar tiden maj till september. Försvaret måste också utreda om det går att skjuta över land i stället, och om det finns möjligheter att ta hand om den ammunitionen som hamnar i Vättern. Man vill dessutom se en tidsbegränsning av tillståndet, och att man först beslutar om en prövotid.

Länsstyrelsen i Jönköping är en av flera remissinstanser som yttrar sig om Försvarets planer på utökade skjutningar. Beslutet tas av miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista