Niclas Palmgren. Arkivbild: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Gislaved

Svårt för rik fond att dela ut miljoner

5:44 min

Den Davidsonska Donationen har 285 miljoner kronor. Men stadgarna gör det krångligt att hitta både personer som ska dela ut pengar och personer som ska få.

När jordbrukaren Johan Petter Davidsson dog i början av 30-talet så testamenterade han ungefär en miljon kronor till en stiftelse.

Stiftelsen fick namnet den Davidsonska Donationen och har sedan dess delat ut stora mängder pengar till de som vill utveckla jordbruket i det område som en gång kallades Västbo Härad.

Området innefattar nu fem kommuner: Värnamo, Gislaved, Gnosjö, Hylte och Ljungby.

Den miljon som Johan Petter Davidsson en gång skänkte har nu växt till nästan 285 miljoner kronor. Det innebär att stiftelsen i dag har ungefär nio miljoner kronor att dela ut i bidrag varje år.

Men de rådande stadgarna gör det både svårt att hitta jordbrukare att ge pengarna till och kunniga personer som kan välja vilka som ska få pengarna.

Så nu måste stadgarna förändras. Men det är inte så lätt, för de inblandade är långt ifrån överens om hur kraftig förändring som krävs. Det säger Niclas Palmgren, moderat kommunalråd i Gislaved.
– En förändring måste till stånd, där är ingen oenighet, det är frågan egentligen hur kraftig förändring man ska göra.

I stiftelsens stadgar står det att pengarna ska fördelas efter landyta i de 25 socknar som en gång fanns i Västbo Härad. Eftersom jordbruket minskat radikalt i området sedan Johan Petter Davidssons tid så innebar det att bara sex miljoner istället för nio delades ut förra året.

– Tittar du i enskilda socknar kan det vara problem att hitta folk till den volym pengar de fått sig tilldelade, eftersom jordbruket minskar i omfattning, säger Björn Martinsson, som sitter i styrelsen för den Davidsonska fonden.

Vem som får bidrag beslutas i dag av 25 kommittéer i de 25 olika socknarna, och i varje kommitté ska det sitta tre personer.

Så det är inte bara svårt att hitta personer att ge bidragen till, utan också att hitta personer till att dela ut pengarna. Det säger Peter Berglund som också sitter i styrelsen.
– Det finns ett krav i testamentet att de som granskar ska vara kunniga i lantbruk och det har varit svårt för kommunerna att hitta 75 personer som är kunniga i lantbruk och som vill ställa upp.

Styrelsen föreslår nu att 25 kommittéer ska bli en, och att 25 potter ska bli en stor pott som kan fördelas fritt över hela området istället för separat i de 25 olika socknarna.

Men alla berörda skriver inte under på det förslaget, för i området finns det jordbrukare som vill ha kvar det gamla systemet. Gislaveds kommun kom då istället med ett helt nytt förslag, där man istället för en stor kommitté föreslår en kommitté per kommun, förutom i Gislaved där man vill ha två. Man vill även att pengarna fortfarande ska fördelas separat över området.

Styrelsens förslag och alla fem inblandade kommuners yttranden ska nu skickas till myndigheten Kammarkollegiet som ska besluta om det blir några förändringar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista