Arkivbild: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Vätterbygden

Visingsörådet: Flytta skjutövningarna

1:48 min

Det lutar åt ett ja när kommunfullmäktige i Jönköping i kväll ska ta ställning till utökade skjutningar över Vättern. Men kritiken är hård, bland annat från Visingsörådet, som menar att det finns bättre alternativ.

I kväll ska kommunfullmäktige i Jönköping ta ställning till Försvarets planer på att utöka sina skjutningar över Vättern. Allt tyder på att det blir ett ja. Men det är något som får hård kritik bland annat från Visingsörådet som vill stoppa skjutningarna och pekar på att det finns ett stort skjutfält i Älvdalen - där man dessutom välkomnar försvaret skjutövningar.

– Vi är besvikna över att man tar så lätt på frågan, försöker släta över det här och lämna över ansvaret till Länsstyrelsen i Västra Götaland, säger Jan Andersson, miljöansvarig i Visingsörådet.

17 200 personer har skrivit på en lista mot utökade skjutningar över Vättern och nu vill Visingsörådet att man på ett mer sakligt sätt tar upp den här frågan.

Visingsörådet har haft kontakt med kommunalråd Kjell Tenn (C) i Älvdalen där Försvarets egen slutrapport som visar på fördelarna med att ha Älvdalen som ett övningsfält.

Där finns det infrastruktur med till exempel vägar och dessutom är övningsfältet miljöprovat.
– Det är oerhört stora områden av kalhyggen, och med dagens teknik borde det inte vara några problem för Försvaret att ha övningar där, säger Kjell Tenn.

Centerpartiets kommunalråd i Jönköpings kommun, Ann-Mari Nilsson, säger att kommunstyrelsen inte haft någon kontakt med Älvdalens kommun.
– Det ingår inte i vårt uppdrag, utan det vi yttrar oss över är det som finns inom kommunens gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista