1 av 2
Raluca Dascalu och Magali Velasques på Grennaskolan. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
2 av 2
Per-Oscar Erixon. Foto: Anna Eriksson/Sveriges Radio
Gränna

Oro över att få mobbning till Grennaskolan

1:43 min

När riksinternatet Lundsberg nu har stängt kan drygt 60 av eleverna hamna på Grennaskolan. Men elever där är oroliga över att dålig stämning och mobbning ska spridas till Gränna.

– Jag är lite rädd att det blir mobbning också här, säger Magali Velasques som är förstaårselev på Grennaskolan.

Men hon tror samtidigt att skolchefen i Gränna kan se till att skolan fortsätter vara trevlig och trygg.

Det var i går som Skolinspektionen beslutade att stänga Lundsberg tillfälligt efter nollningen där elever brändes med strykjärn. Och nu är alltså elever på Grennaskolan oroliga över att den dåliga stämningen ska följa med även till deras skola.

– Jag vill helst inte att de ska ta med deras traditioner hit, säger Per-Oscar Erixon som går första året på Grennaskolan.

Per-Oscar Erixon berättar att eleverna har fått information om att det är nolltolerans mot nollning på Grennaskolan.
– Om nåt sånt händer blir det hårda straff. 

Skolchefen, Mats Almlöw, säger att händelser likt den på Lundsberg är helt oacceptabla. Men han säger att man inte kan klumpa ihop Grennaskolan med Lundsberg bara för att båda är riksinternat.
– Vi jobbar intensivt för att sånt här inte ska kunna hända.

Alexander Airikainen bytte från Lundsberg till Grennaskolan redan inför höstens skolstart och han tycker det är skillnad mellan de båda riksinternaten.
– Det känns mycket lättare här, som om människor är mycket snällare här, att de inte bryr sig så mycket om vem man är och vad man gör, på Lundsberg kan man inte vara sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista