1 av 4
En av de gulprickiga bilarna i Huskvarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 4
Nya Visingsöfärjan Braheborg ligger gulmålad i varvet i Huskvarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 4
Ytterligare en gulprickig bil. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
4 av 4
Gulprickig bil. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Färg från färjan gör bilarna prickiga

1:52 min

Gulprickiga bilar som måste åtgärdas för hundratusentals kronor. Det är vad som följt i spåren av målningen av den nya Visingsöfärjan i Huskvarna.

Färjefärgen har blåst flera hundra meter och fastnat på bilarnas lack de senaste veckorna, trots att bilarna stått parkerade tvärs över E4:an. En av de drabbade är Magnus Bergqvist.

– Det är ju osannolikt och ganska otroligt men här ser man ju att, trots att det är ett par, tre hundra meter bort från båten så blåser det över och fastnar på bilarna, säger Magnus Bergqvist.

Trodde någon vandaliserat

I Huskvarna börjar arbetet med Braheborg, som den nya Visingsöfärjan ska heta, så smått att närma sig sitt slutskede. Nu ligger hon i varv vid sidan om motorvägen och lyser klart gul. På andra sidan motorvägen så står flera bilar, lyser gult gör de kanske inte, men vid en närmare anblick så kan man se mängder med små gula färgstänk på dem. Magnus Bergquist, som bor här, trodde först att det var någon som varit ute och vandaliserat.

– Jag trodde det var någon som var här och sprayade på nätterna, men sedan märkte man att det var på väldigt många bilar. Jag funderade lite längre och förstod att det måste vara från färjebyggnationen på andra sidan E4:an. Jag åkte över och pratade med ansvarig och han sa att de står för det, att vi får lämna in bilarna på en polerfirma så betalar de för det.

"A pain in the ass"

På det finska bolaget Työvene Oy - som bygger nya Visingsöfärjan på uppdrag av Trafikverket - är man inte särskilt förvånad över det inträffade. Projektledaren Janne Kosomaa vill inte ställa upp på en intervju, men säger att torrdockan i Huskvarna egentligen inte är en lämplig plats att bygga en färja av den här storleken på och att hela arbetet varit "a pain in the ass".

Den gula tvåkomponentiga ytfärgen som används för att måla färjan kan blåsa väldigt långt och torkar heller inte i luften. Att undvika stänk har helt enkelt varit omöjligt. Vad man vet hittills har ett 20-tal bilägare drabbats och den totala prislappen för att få fordonen prickfria beräknas landa på runt 200 000 kronor, en kostnad som det finska företaget alltså nu får stå för.

– Just när jag var där så var där en person till från ett företag i närheten och han hade en lista med tio bilar, berättar Magnus Bergquist.

Oskar Mattisson
oskar.mattisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista